Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  21C° Karlovac

 • weather-image

  21C° Duga Resa

 • weather-image

  22C° Ogulin

 • weather-image

  21C° Ozalj

 • weather-image

  19C° Slunj

Crna kronika KRIM ISTRAGA POKAZALA Podijeli

47-godišnjak osumnjičen za gospodarski kriminal težak više od 5 milijuna kuna

U 2 godine preko tri tvrtke i dvije udruge, lažnim računima i obračunima PDV-a i neosnovanim uplatama došao do protupravne koristi

Pet milijuna kuna materijalna šteta je nastala kaznenim djelima iz domene gospodarskog kriminaliteta koje je počinio 47-godišnji hrvatski državljanin od početka 2014. do 2016. godine, a u dijelu kaznenih djela pomagala mu je u 37-godišnja Ruskinja.

Zbog sumnje da je kao direktor tri tvrtke, predsjednik jedne udruge i zakonski zastupnik druge, utajio porez ili carinu, krivotvorio službene ili poslovne isprave, zlouporabio povjerenje u gospodarskom poslovanju, povredio obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, a zajedno s 37-godišnjakinjom povrijedio i dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili neposobnosti plaćanja, Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu proslijeđeno je posebno izvješće.

Naime, sumnjiči ga se da je kao odgovorna osoba tri trgovačka društva, kao predsjednik jedne udruge, zakonski zastupnik druge udruge i u svoje osobno ime kao fizička osoba, izdao više desetaka fiktivnih računa te zaprimio više računa od jednog trgovačkog društva kako bi fiktivne ulazne račune koristio za osnovicu za nezakonit povrat PDV-a. Netočnim podacima omogućio si je neplaćanje PDV-a u državni proračun čime ga je oštetio za više od milijun kuna.

U istom razdoblju je s računa treće tvrke na ime plaćanja računa dvjema tvrtkama naložio isplatu novca dvjema udrugama i na svoj osobni račun iako za to nije bilo pravne osnove. Time je sebi i dvjema udrugama pribavio protupravnu imovinsku korist iznosu većem od 4.000.000 kuna

Također, 47-godišnjaka se sumnjiči i da kao odgovorna osoba trgovačkog društva, u istom razdoblju, nije osigurao pravilno vođenje poslovnih knjiga i druge evidencije sukladno zakonskim propisima. Zajedno s 37-godišnjom Ruskinjom sumnjiči ga se da su kao direktori, a ujedno i odgovorne osobe jednog trgovačkog društva propustili u zakonskom roku zatražiti pokretanje stečajnog postupka iako su znali da je poslovni račun trgovačkog društva u neprekidnoj blokadi.

Ukupna materijalna šteta nastala ovim kaznenim djelima veća je od 5.000.000 kuna.

Pročitajte i ovo

OČEVIDOM UTVRĐENO

U Mrežnici se utopio 22-godišnjak. Poskliznuo se na slapu