Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -1C° Karlovac

 • weather-image

  -1C° Duga Resa

 • weather-image

  4C° Ogulin

 • weather-image

  -1C° Ozalj

 • weather-image

  -4C° Slunj

Županija BABINA GORA 2021. Podijeli

Babina gora u probnom radu 2021. godine

Hoće li Ilovac biti veći od Keopsove piramide dok se konačno završi projekt CGO Babina gora?

Izgradnja Centra za gospodarenje otpadom Babina gora u punom će jeku biti tek 2021.

Te iste godine Centar će biti pušten u probni rad. Rekla je to dožupanica Martina Furdek Hajdin odgovarajući na vijećniko pitanje postavljeno na aktualcu Županijske skupštine.

Naime, u proračunu za iduću godinu Županija je osigurala novac za pristupnu cestu. Zbog toga je SDP-ovac Josip Benčić pitao zar je to sve što je napravljeno u osam godina, koliko se o Babinoj gori govori.

– Što možete obećati građanima, prvenstveno Karlovca, nešto konkretno jer Keopskova piramida neće biti ništa naspram one koja bi mogla nastati na Ilovcu.

O uspješnosti projekta nakon 10 godina teško je govoriti

Teško je odgovarati o uspješnosti projekta započetog prije više od 10 godina, i teško je biti uvjerljiv, naglasila je Furdek Hajdin.

Pojasnila je kako je ove godine usvojen novi Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske. Njime su promijenjene okoklnosti gospodarenja otpadom i izgradnje centara. Povećao je omjer otpada koji morao selektirati na 50 posto. Protek od deset godina izmijenio je i tehnološka rješenja. Sve to dovelo je do toga da treba promijeniti i tehnologiju na Babinoj gori.

Projekt Babine gore 30 milijuna eura, novac će se tražiti iz europskih i nacionalnih izvora

– Upravo je u postupku ta izmjena zbog čega će se izmijeniti i lokacijska dozvola. Završava se studija izvedivosti koja će sam projekt racionalizirati na iznos od 30 milijuna eura.

Do izgradnje Centra na Babinoj gori trebat će izgraditi potrebnu infrastrukturu – od prometnica do struje i vode. Radi se i na iznalaženju novca za projekt kako građani ne bi na svoja leđa preuzeli teret financiranja.

– Nego da velik dio preuzme europski i nacionalni novac koji će kroz Studiju izvedivosti dimnezioniran. Po hodogramu vidi se da će 2021. radovi biti u punom jeku, a sam centar u probnom radu, naglasila je Furdek Hajdin.

Pročitajte i ovo

ZA BAREM MALO LAKŠI BOŽIĆ

Ozalj svojim umirovljenicima pomaže s 300 i 400 kuna