Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  9C° Karlovac

 • weather-image

  9C° Duga Resa

 • weather-image

  12C° Ogulin

 • weather-image

  8C° Ozalj

 • weather-image

  8C° Slunj

Život PIVSKI BICIKL Podijeli

Beer Bike u Dugoj Resi nova je turistička atrakcija: Vozit će turu uz Mrežnicu dugu 8 km

Izgleda kao automobil, ide 4 km na sat, a kad uhvati brzinu – postane zabavno

Nakon što je u Dugoj Resi otvorena Prva dugoreška craft pivovara koja proizvodi Mrežničko pivo, dugoreškim ulicama uskoro će i službeno početi voziti RENT-A-Beer Bike, prvi takav na ovim prostorima. 

Radi se o novom projektu kojega su osmislili Dugorešani Krunoslav Kispatić i Tomislav Capan. Pivovara njihova prijatelja Zdeslava Šanteka ih je inspirirala da Beer Bike, koji nije novina u svijetu, a kojeg su vidjeli u Frankfurtu, odluče dovesti u Dugu Resu.

Dugoreški “pivski bicikl” izrađen je u Slovačkoj. Već isprobava dugoreške ceste, a u tijeku je i finaliziranje turističke rute kojom bi uskoro trebao redovito voziti.

Na svojoj FB stranici ovih dana će objaviti turističku rutu i cijenu vožnje

Cilj je obogatiti turističku ponudu i upoznati posjetitelje s prekrasnom rijekom Mrežnicom, pojašnjava Krunoslav Kispatić.

– Još testiramo turu koju bismo ponudili gostima. Dakle, uz rijeku Mrežnicu od kupališta Bosiljevac preko Kampa Slapić do kupališta Vesele livade natrag do kupališta Bosiljevac. To nam se čini najatraktivnije s obzirom da je uz samu rijeku i dosta je dugačko – taj cijeli đir dug je oko 8 kilometara. Još planiramo i turu kroz centar. Dobili smo dozvolu Grada Duge Rese da se vozimo odnosno parkiramo i zaustavljamo kod Parka vila i Amfiteatra i kroz Tušmer i sve manje – više najatraktivnije dijelove našeg grada.

Ima sve kao auto osim pogona – zato je bicikl

Iako beer bike ima četiri kotača, volan, kočnicu, kvačilo, ručnu kočnicu, žmigavce i svjetla,  to je i dalje bicikl.

– Po zakonu RH i po svojim predispozicijama on spada pod bicikl jer nema nikakav dodatni pogon. Prima na sebe 12 ljudi od čega je osam zaduženo za pokretanje bicikla odnosno pedaliranje, davanje snage. Ima jednu brzinu, kreće se sporohodno, oko 4 do 5 kilometara na sat što je ekvivalent ljudskom hodu. Kad ide malo uzbrdo potreban je napor, ali ne tako strašan da ljudima ne bi bilo ugodno. Čak postaje i fora kad se popnete na malo brdo pa se spusti, kad uhvati brzinu ljudima bude zabavno, proradi im adrenalin.

Za njega ne treba ni prometna ni vozačka dozvola.

-Dobili smo odgovor iz Centra za vozila iz Velike Gorice da vozilo ne podliježe nikakvom tehničkom pregledu ni atestu iz toga razloga što spada pod bicikle, a za bicikle nije potrebna nikakva dozvola u Republici Hrvatskoj. Što se tiče policije razgovarali smo s načelnikom dugoreške policije gdje smo dobili zeleno svjetlo za korištenje tog bicikla u turističke svrhe i promociju. Zakona se moramo držati kao i svi ostali u prometu, kao i obični biciklisti.

Beer bike namijenjen turistima, ali može i za svaku drugu prigodu

Obični biciklisti moraju biti trijezni tj. ne smiju imati više od 0,5 promila alkohola. Zato će vozač pivskog bicikla uvijek morati biti trijezan dok će svi ostali uživat u pivi. Koje će se pivo točiti ovisit će o gostima koji će beer bike moći unajmiti za razne prigode.

-Djevojačke, rođendani, turisti, team building, sve što ljudima padne na pamet. Organizirati domjenak – party, za vjenčanja da se u povorci ne ide iz auta, da barjaktari ne vise, da se mladenci voze kraćom turom s kumovima, sve što ljudima padne na pamet možemo se dogovoriti, poziva Kispatić.

Foto: FB beer bike Duga Resa

Vezani članci

Pročitajte i ovo

Advent na Mrežnici od 20. do 29. prosinca, besplatno klizalište počinje s radom već 1.12.