Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -1C° Karlovac

 • weather-image

  -1C° Duga Resa

 • weather-image

  4C° Ogulin

 • weather-image

  -1C° Ozalj

 • weather-image

  -4C° Slunj

Županija DEMOGRAFSKA SLIKA Podijeli

Bijela kuga zatvorila još 4 područne škole u Karlovačkoj županiji

Ako je cijeniti po statistici o broju učenika u osnovnim i srednjim školama, Karlovačka županija sve slabokrvnija

Broj učenika u osnovnim školama Karlovačke županije nastavlja silaznom putanjom.

Već 20 godina sve ih je manje u školskim klupama zbog čega su neke škole zatvorile svoja vrata. Samo u dvije godine više ne rade čak četiri područne škole, u Lipi, Policama, Siči i Ribniku.

Manjak broja učenika bilježi čak 10 županijskih osnovnih škola

Smanjenje se nastavlja i u godini pred nama, najavila je županijska pročelnica Marija Medić iznoseći ove dramatične podatke na Županijskoj skupštini. Ove školske godine u osnovnim školama je ukupno 116 učenika i šest razrednih odjeljenja manje nego godinu prije kada ih je bilo 111 manje.

– Od 1997., 1998. godine kada smo imali 11.542 učenika do tekuće školske godine imamo na žalost samo 8.472 učenika. Posljedično situacija nije ništa bolja ni u srednjim školama. – Od 1997./98. godine broj je pao 5.693 pao na 4.229 srednjoškolskih učenika.

Karlovac bilježi porast učenika i ne zatvara škole

Dobrih vijesti ipak ima. A stižu iz Karlovca. Tu broj učenika raste. – Broj kontinuirano pratimo. Od 1. do 8. razreda ukupno ih je oko četiri tisuće. Nama se ove godine broj učenika upisan u prve razrede povećao za 46, dio u školi Dubovac i dio na području škole Turanj tj. Područne škole Tušilović. Za sad nema tendencija da će se ijedna naša škola zatvarati, rekla je dogradonačelnica Andreja Navijalić.

Što je poboljšalo demografsku sliku grada Karlovca nije poznato.

Nit’ će biti onih koji će ga puniti, niti onih koji će prazniti županijski proračun

SDP-ov Josip Benčić povezao je dva županijska pada – broja učenika i proračuna. Razloga za brigu nemamo, kaže. – Ja sam se zabrinuo što nam proračun pada, ali sada vidim da se ne moram brinuti jer koliko god on pada nećemo ga imati u što utrošiti ako ovako nastavimo.

Za danas iznesene podatke i lošu demografsku situaciju rekao je da su eklatantan primjer pravcca u kojem Karlovačka županija ide. Sav novac i svoje snage trebamo usmjeriti da zaustavimo te negativne procese, naglašava.  – To sve što nam se događa danas reflektira će nam se za pet do deset godina.

Živi zid situaciju je ocijenio lošom, a predlažu da se umjesto rezanja u proračunu povećavaju stavke koje će omogućiti roditeljima da djeci pružaju više.

Vezani članci

Pročitajte i ovo

ZA BAREM MALO LAKŠI BOŽIĆ

Ozalj svojim umirovljenicima pomaže s 300 i 400 kuna