Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  19C° Karlovac

 • weather-image

  19C° Duga Resa

 • weather-image

  21C° Ogulin

 • weather-image

  19C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Život UZ SV. ANĐELE ČUVARE Podijeli

Blagdan sv. Anđela čuvara, Dan vojne kapelanije i roda inženjerije proslavljen u Kamenskom; Karlovac se oprostio od dosadašnjeg kapelana don Vlade Mandure

Vraćam se doma, iako je i Karlovac nakon 15 godina postao moj dom

Dan Vojne kapelanije “Sv. Anđeli čuvari” i Dan roda inženjerije proslavljen je danas u vojarni Kamensko. Misno slavlje predvodio je vojni biskup monsinjor Jure Bogdan. Bila je to i prilika za službeni oproštaj od dosadašnjeg dekana Karlovačkog vojnog dekanata velečasnog Vladislava Mandure i dobrodošlicu novom vojnom kapelanu Ivanu Blaževcu.

Primopredaju su imali još 1. rujna od kada je Mandura u Đakovu preuzeo dužnost vojnog kapelana Sv. Sebastijana Gardijsko oklopno-mehanizirane brigade.

Vraćam se doma, rekao je danas don Mandura. No, 15 godina provedenih u Karlovcu u kojeg je došao nakon što je 25 godina proveo u inozemstvu, razlog su zbog kojega će i grad na četiri rijeke zvati domom.

– Meni je povratak iz inozemstva u Hrvatsku bio povratak u Karlovac, nije bio povratak kući, a to znači da mi je Karlovac postao kuća. Ja sam i ovdje doma.

Od vlč. Mandure oprostio se i zamjenik zapovjednika Hrvatske Kopnene vojske  brigadni general Boris Šerić. Poručio mu je kako su mu vrata HKoV-a uvijek otvorena

Ako nešto ostaje iza mene, mjerite me po tome kakva je bila vjera, zamolio je Mandura. No, ostavio je velečasni iza sebe i dvije uređene kapelice Bl. Alojzija Stepinca u vojarni u Domobranskoj te Sv. Anđela Čuvara u vojarni Kamensko, ali i 370 kilograma težak novi drveni oltar koji je danas blagoslovljen.

– Kad sam se vratio u Hrvatsku onda sam u Slavoniji u gostionama našao stolove od drveta koje se zove “jagnjad”. Tad sam dobio ideju da od tog drveta napravim oltar u jednoj od svojih kapelica kad ih budem gradio. To se i desilo. Građene su dvije kapele, našli smo u Savi drvo, ono raste skoro u vodi, u močvari, i ono se mora dugo sušiti. Ovo još uvijek nije sasvim osušeno, znači odrezali smo ga, obradili i nismo ništa dodavali, ali već ovako svi kažu da je jedinstveno, kaže Mandura.

U Đakovu, kamo odlazi, će raditi isti posao kao i u Karlovcu – raditi s vojskom i za vojsku, a od biskupa je dobio zadatak izgraditi jedan Pastoralni centar.

– Ova gradnja je moguća samo s vojskom i na način kako smo to ovdje odradili u suradnji s lokalnom zajednicom i vlasnicima i vlašću. I jedne i druge treba znati povezati i iskoristiti.

Vezani članci

Pročitajte i ovo

ENERGETSKA OBNOVA

Nema više smrzavanja učenika, od jeseni OŠ Plaški energetski obnovljena