Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  26C° Karlovac

 • weather-image

  24C° Duga Resa

 • weather-image

  24C° Ogulin

 • weather-image

  24C° Ozalj

 • weather-image

  24C° Slunj

Karlovac SAMO AKCIJA Podijeli

Desetljeće rada Centra za mlade Grabrik: Mladi se uvijek moraju dodatno obrazovati

Grabrik je kvart s najviše mladih pa je centar za mlade u ovom dijelu bio pun pogodak

Deset godina rada Centra za mlade u Grabriku nije bilo lako ostvariti, od same ideje do realizacije i načina financiranja, no uspjelo se. 

Iza svakog uspjeha stoji težak i to višegodišnji rad, a oni koji misle da se nešto može na “kratke staze”, nisu u pravu. Najbolji dokaz predanog rada upravo je CZM Grabrik koji je sad i formalno ušao u drugo desetljeće života.

-Grad Karlovac uredio je na početku naš prostor, a u ovih deset godina radili smo puno, kvalitetno, ugostili brojne udruge i mlade iz Hrvatske i cijele Europe. Prosjek naših posjetitelja je 4 tisuće, a definitivno rekordna bila nam je 2015. godina kad smo imali 7120 korisnika, kaže Aleksandra Podrebarac, voditeljica CZM-a.

Centar za mlade (CZM) projekt je Grada Karlovca kojeg vodi udruga Carpe Diem u partnerstvu sa udrugom Izvan fokusa. Nastao je kao rezultat zajedničkog rada mladih, udruga mladih i za mlade, osoba koje rade s mladima, Grada Karlovca te ostalih relevantnih dionika koji su 2007.g. kroz nekoliko radionica osmislili ciljeve, misiju i viziju budućeg centra te njegov model upravljanja i financiranja.
CZM u Grabriku je bio prvi centar za mlade u RH kojeg je pokrenula jedinica lokalne samouprave, a koji je predan organizacijama civilnog društva na upravljanje što se pokazalo jako dobrim. Otvoren je u karlovačkom kvartu koji ima najviše mladih što se pokazalo kao pun pogodak jer je “njihova” terasa postala prepoznatljivo mjesto susreta i događaja.

-Teško je istaknuti nešto posebno, ali moram reći da nas ministarstvo demografije financira kroz program klubova za mlade. Uz to, bile su brojne informatičke radionice, kreativne, puno radimo s mladim nezaposlenim osobama, kaže Podrebarac.

Za budućnost su puni planova i optimizma. – Svi naši programi baziraju se na potrebama mladih, realne prirode. Pratit ćemo te potrebe i u budućnosti i tako ćemo organizirati aktivnosti. Uvijek su aktualne edukacije kroz dodatno učenje jer su mnogi mladi uvidjeli da uz formalno obrazovanje moraju jačati svoje kompetencije da bi bili zapošljiviji, kaže Podrebarac.

Pročitajte i ovo

KARLOVAC

Čak 58 priča stiglo na natječaj Književnog kruga. Proglašenje pobjednika idući ponedjeljak