Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  7C° Karlovac

 • weather-image

  7C° Duga Resa

 • weather-image

  10C° Ogulin

 • weather-image

  7C° Ozalj

 • weather-image

  5C° Slunj

Županija (NE) STRANAČKI Podijeli

Dvojica Slunjana trebali postati suci porotnici, prošli sve “filtere”, pa zapeli na Skupštini jer su u stranci

To je vjerojatno rijedak, ako ne i jedini slučaj da vijećnici nisu digli ruku za suce porotnike

Dvojica kandidata za suce porotnike iz Slunja neće pomagati hrvatskom pravosuđu u donošenju pravednih i pravičnih odluka jer su članovi političke stranke pa ih Županijska skupština Karlovačke županije nije potvrdila.

Ono što u ovoj priči posebno zabrinjava jest činjenica da je potvrda na Županijskoj skupštini bila četvrta u nizu koje jedan kandidat za suca porotnika treba dobiti da bi to i postao. Nitko na tom putu nije shvatio da se radi o ljudima koji su povezani s političkim strankama.

Dvojicu kandidata iz Slunja (kao i svakog drugog), prvo je potvrdilo Gradsko vijeće, potom Općinski sud i Županijski sud za mladež u Karlovcu te na kraju Odbor za izbor i imenovanje Županijske skupštine.

Prijedlog je došao na Županijsku skupštinu i vjerojatno bi prošao da u slučaju  dvojice kandidata iz Slunja iz oporbenih redova nisu stigla upozorenja da su članovi stranke. Prvo je HDZ-ovcima na to ukazao Goran Glavurtić iz Živog zida u slučaju jednog od kandidata za suca porotnika za mladež pa je ta osoba izdvojena iz glasovanja. Drugo je bilo u slučaju imenovanja novog suca porotnika Općinskoga suda za kojeg su vijećnici već podigli kartone kada je za govornicu izašao Marinko Marinović iz MOST-a te utvrdio da je i taj kandidat u stranci.

Na sjednici Županijske skupštine vijećnici su imali tri točke o sucima porotnicima: Prijedlog Rješenja o imenovanju sudaca porotnika za mladež Županijskog suda u Karlovcu (primjećen jedan član stranke), Prijedlog Rješenja o imenovanju dodatnih sudaca porotnika Općinskog suda u Karlovcu (bez primjećenih stranačkih ljudi) i Prijedlog Rješenja o razrješenju i imenovanju suca porotnika pri Općinskom sudu u Karlovcu (primjećen i drugi član stranke)

Vrlo brzo stigla je i  potvrda HDZ-a da je to točno pa je točka skinuta s dnevnog reda. Razljutilo je to HDZ-ovog veterana, bivšeg župana Vladu Jelkovca koji je iskritizirao svoje stranačke kolege.

-Mislim da ovo baš nij normalno. Hajmo se onda dogovoriti za svaki sljedeći put da se to i sa naše strane provjeri, rekao je.

Stvar svojim pojašnjenjem i isprikom nije poboljšao HDZ-ov županijski vijećnik iz Slunja Tomislav Magdić.

– Pošto sam vijećnik iz Slunja,  isprika. Vjerojatno, možda iz nerazumijevanja, neznanja dogodile su se ove dvije situacije, ali prijašnji sudac porotnik je isto, koliko ja znam, bio član jedne političke stranke. Znači, da se to konstantno propuštalo, ali sad nas je jedan naš kolega upozorio na ovo i naravno da ne dopuštamo da Županija donese odluku protivno pozitivnim propisima Republike Hrvatske. Mislim, najmanji je problem, po meni, povući današnju točku i za sljedeću točku imenovati. Problem je što ti suci porotnici, i ovo je jedva nađeno u Slunju, ne žele ići, nema nadoknade ili je vrlo mala, tako da je ovo bila dobra volja nas iz Slunja, ali napravili smo nesavjesnu grešku i ja se ispričavam.

Vezani članci

Pročitajte i ovo

CENTAR ZA GOSPODARENJE OTPADOM

Ličko – senjska županija “ušla” u KODOS. Projekt CGO Babina gora hvata zadnji vlak