Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  5C° Karlovac

 • weather-image

  5C° Duga Resa

 • weather-image

  9C° Ogulin

 • weather-image

  5C° Ozalj

 • weather-image

  4C° Slunj

Karlovac SEZONA GRIJANJA Podijeli

Gradska toplana grijala duže, ali potrošila manje energenta, a manje je bilo i kvarova

Sezona grijanja završila je 20. svibnja

Pet dana duža bila je ova sezona grijanja u Gradskoj toplani Karlovac. Umjesto s 15. završila je s 20. svibnjem. Uz neuobičajeno tople veljaču i ožujak i hladne travanj i svibanj, sezona je prošla više manje uobičajeno.

– Proteklu sezonu grijanja obilježila je i kontinuirana isporuka toplinske energije, bez duljih prekida. Potrošnja energenta u sezoni 2018/2019 u odnosu na prijašnju sezonu je manja za otprilike 4%, usprkos duljem razdoblju grijanja, iako tome u prilog ide i nešto viša prosječna temperatura zraka u 2019.godini. Također je i ove sezone bio manji broj intervencija na mreži, njih ukupno 89. Tome je pridonijelo nekoliko faktora. Automatizacijom napojnog sustava i pažljivijim planiranjem intervencija povećala se razina isporuke usluge koja u ogrjevnoj sezoni 2018/2019 iznosi visokih 99,63%. Imajući u vidu dotrajalost vrelovoda i njegovu prosječnu starost preko 30 godina, ova brojka je više nego odlična, rekao je na jutrošnjoj pressici direktor Hrvoje Klobučar.

Bilo je svega nekoliko većih intervencija, a jedna od njih je popravak cijevi na kupskom mostu („Brza cesta“).

– U svega 2 dana, u teškim uvjetima koji uključuju rad na skeli iznad vode, zamijenjena su  tri elementa cijevi, a građanima su zagrijani stanovi ujutro i predvečer čime su najmanje izgubili na komforu uz date okolnosti.

Ono što Gradsku toplanu očekuje u narednim mjesecima je rad na projektu obnove gradskog vrelovoda.

– Bitna novost je da se konačno konkretizira projekt obnove gradskog vrelovoda kroz ITU mjeru, procijenjena vrijednost je 10 milijuna eura koji će osigurati stabilnost isporuke toplinske energije u sljedećih 30 godina. Ono što je pred nama, a već smo i krenuli s realizacijom je redovni godišnji remont proizvodnog postrojenja, radovi na održavanju gradskog vrelovoda te poboljšicama kućnih sustava naših korisnika, zaključio je Klobučar.

Foto: Arhiva Rm

Vezani članci

Pročitajte i ovo

NEĆE BITI LAKO

Na području Borlina od danas povremeni prekidi u vodoopskrbi