Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  7C° Karlovac

 • weather-image

  7C° Duga Resa

 • weather-image

  7C° Ogulin

 • weather-image

  6C° Ozalj

 • weather-image

  6C° Slunj

Karlovac Županija Podijeli

I dalje županijska pomoć za drugu bebu

Riječ je o 3.000 kuna, odnosno, 500 kuna za prvih šest mjeseci djetetova života, koje se isplaćuju jednokratno. Ovaj je program, podsjetio je župan Ivica Horvat, kojim se želi doprinjeti poboljšanju demografske slike u Županiji, pokrenut prije skoro dvije godine. Tako je 2007. u Županiju pristiglo 278 zahtjeva, a ove godine, precizirala je pročelnica Višnja Jović, […]

Riječ je o 3.000 kuna, odnosno, 500 kuna za prvih šest mjeseci djetetova života, koje se isplaćuju jednokratno. Ovaj je program, podsjetio je župan Ivica Horvat, kojim se želi doprinjeti poboljšanju demografske slike u Županiji, pokrenut prije skoro dvije godine. Tako je 2007. u Županiju pristiglo 278 zahtjeva, a ove godine, precizirala je pročelnica Višnja Jović, 50% više.

Dodala je kako je ovakva odluka Županije potaknula i ovdašnje gradove i općine da posegnu za sličnim oblikom pomoći, pa ju sada dodjeljuje svih 5 gradova i 11 općina. Spomenuo je to i član Poglavarstva dr. Željko Štajcer, primjetivši kako je to jedan od načina na koji se može stimulirati rođenje djece u ovoj županiji, koja ima možda najlošiju demografsku sliku u zemlji.

Pravo na pomoć onima koji u županiji žive duže od dvije godine
Za pomoć u opremanju drugorođenog djeteta Karlovačka županija u 2007. izdvojila je 800 tisuća kuna, ove godine 1,2 milijuna kuna, dok je za 2009. planiran iznos od 1,5 milijun kuna.

Županijska pomoć uplaćivat će se na tekući račun jednog od roditelja, a pravo na nju imaju roditelji koji su najmanje 2 godine prije rođenja djeteta imali prebivališe u Karlovačkoj županiji. Bilo je to sporno za člana Poglavarstva Vladu Katića, koji drži da bi tu odredbu trebalo ukinuti ili smanjiti.

‘Nije diskriminirajuća’, ustvrdio je dr. Nedjeljko Strikić, ‘naprosto se radi o županijskim sredstvima pa je red da se i daju onima koji uplaćuju u županijski proračun’.

Jović je dodala kako su i neke druge županije ugradile ovakav uvjet kako ne bi došlo do različitih zlouporaba ovakvog prava. A Katić je zaključio da je to dobro obrazloženje, ali i rekao da njemu ‘ne bi palo na pamet da mjesec dana prije poroda dolazi i prijavljuje mjesto stanovanja tamo gdje može dobiti novac za rođenje djeteta’.

Pročitajte i ovo

Novi Program za mlade na javnom savjetovanju: Približio se grad mladima, ali da bude još bolje sudjelujte