Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  11C° Karlovac

 • weather-image

  11C° Duga Resa

 • weather-image

  11C° Ogulin

 • weather-image

  11C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Županija MAJSTORI Podijeli

Još 44 obrtnika s majstorskim ispitima iz Karlovca, neki se već pakiraju za odlazak iz Hrvatske

Osim iz Karlovačke županije, novi majstori su i iz Zagreba, Zagrebačke županije, Primorsko – goranske, Splitsko – dalmatinske, Ličko – senjske, Zadarske, Istarske, varaždinske i Bjelovarsko – bilogorske

Ako je suditi po broju onih koji se u Karlovcu prijave za polaganje ispita, u Hrvatskoj raste broj obrtnika koji žele postati majstori međutim nekima je to samo kvalifikacija više za što brži odlazak iz zemlje.

Diplome su danas u Županijskoj obrtničkoj komori u Karlovcu dobila 44 nova majstora iz cijele Hrvatske.

– Ove školske 2017./2018. je prijavilo 74 kandidata, 60 je pristupilo ispitu, a uspješno je položilo 44 kandidata koji su dobili majstorske diplome. Vidi se da je desetak kandidata više nego što je bilo proteklih godina, kaže predsjednik komore Darko Stanković.

No, dobivanje mastorske diplome u Karlovcu ne znači i da će novopečeni majstori svoje znanje i vještine primjenjivati u Hrvatskoj. Stolar Mile Mihajlović već je pet godina u Njemačkoj gdje kod njemačkog obrtnika izrađuje drvene stepenice. O povratku ne razmišlja i to najviše zbog visine prihoda jer ono što Hrvatsku razlikuje od Njemačke su plaće. Ne razmišlja ni o otvaranju vlastitoga obrta u Njemačkoj jer, kaže za tim nema potrebe.

– Ovo je bila dodatna prilika za usavršavanje i za cijenjenje rada u inozemstvu, naglašava.

O inozemstvu razmišlja i njegov mladi kolega Marko Mlačak koji je majstorski ispit položio” radi daljnjeg napredovanja i ako bi bila mogućnost napustiti državu jer za sad ovdje nije dobro”.

Pročitajte i ovo

VOJNA VJEŽBA

VIDEO: Zračni desant američkih snaga na poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju