Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -0C° Karlovac

 • weather-image

  -0C° Duga Resa

 • weather-image

  2C° Ogulin

 • weather-image

  -0C° Ozalj

 • weather-image

  -2C° Slunj

Život KNJIGA O PROMJENI Podijeli

Josipina priča o karcinomu “6 milimetara” večeras pred Karlovčanima

Dijagnoza karcinoma dojke u 35.godini značila je drugačiji život

Onaj trenutak kad opipaš kvržicu, doznaš lošu dijagnozu i na kraju završiš s mastektomijom, sve to sabrala je u svojoj knjizi Josipa Pavičić Berardini koju će večeras predstaviti pred karlovačkom publikom u Gradskoj knjižnici.

Prilikom jednog tuširanja rutinskim samopregledom Josipa je osjetila malenu i nepomičnu kvržicu u dojci. Istog trena je osjetila paniku i odmah dogovorila pregled iako je redovito odlazila ne preglede. Dijagnoza je bila loša. Hitno je podvrgnuta dvjema operacijama da bi se na kraju, u roku od šest mjeseci odlučila i na mastektomiju – uklanjanje obje dojke kako bi smanjila rizik od ponovnog obolijevanja.

Josipa je u toj teškoj životnoj situaciji uspjela srušiti sve obrambene zidove i ostati potpuno naga. Trebalo je srediti nered u sebi. Ne samo tjelesni već i duhovni. Izbacila je iz svog života potiskivanje jer ono truje i odlučila je naučiti u potpunosti voljeti sebe jer bez toga nitko od nas nije sposoban voljeti drugoga. Čim se predala postala je nježnija, gipkija i mirnija i zaključila da sve što je živo mora biti nepredvidljivo. Tako je prestao njezin naoko sretan brak, a njezina djeca su na neki način ostala bez majke. Sviđa mi se kako Josipa piše o svom duhovnom sazrijevanju i izlaska iz svih svojih komfornih zona. Ovo nije samo knjiga o bolesti. Ovo je knjiga o promjeni, ljubavi, prijateljstvu, povjerenju i još puno toga.

Dijagnoza karcinoma dojke u 35. godini donijela joj je i strah i tjeskobu, ali i odluku da bolest prihvati i kroz nju prođe svjesna izbora koji su pred njom. Josipa Pavičić u svojoj ispovijesti iskreno opisuje suočavanje s najtežim odlukama u životu. Pritom navodi sve što bi moglo zatrebati čitateljicama u sličnim životnim okolnostima – od prehrambenih režima koje je primjenjivala do mailova koje je dobivala nakon izlaska u javnost – vodeći ih svojim putem do izlječenja kroz šest razina:
1. voljeti sebe bez obzira na sve, 2. prihvatiti sebe, druge i sve događaje, 3. odlučivanje, 4. opraštanje, 5. zahvalnost, 6. smisao.

Iz knjige osim toga saznajemo o njenom iskrenom prijateljstvu s dizajnericom i kiparicom Ivanom Popović koja nije uspjela pobijediti opaku bolest, o prehrambenom režimu kojeg je Josipa provodila, o antiparazitskom programu, o protokolu 13, o zeolitu i još puno toga.

Karlovačka promocija je u 18 sati u Gradskoj knjižnici.

 

Vezani članci

Pročitajte i ovo

MREŽA KINO.HR SE ŠIRI

KINO.hr od sada i u Vrbovskom, Brešan kino “zatvorio” 1996., pa ga sada i “otvara”