Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  21C° Karlovac

 • weather-image

  21C° Duga Resa

 • weather-image

  22C° Ogulin

 • weather-image

  21C° Ozalj

 • weather-image

  19C° Slunj

Županija Podijeli

Karlovačka Zajednica tehničke kulture slavi 70 godina postojanja

Karlovačka i županijska Zajednica tehničke kulture zajedno okupljaju više od 10 tisuća članova

Već 70 godina u Karlovcu djeluje Zajednica tehničke kulture i danas u Domu Zrinski do 18 sati proslavlja svoju veliku obljetnicu.

Gradsku zajednicu tehničke kulture osnovali su je Aeroklub Karlovac i Radio klub Karlovac, jedne od najstarijih karlovačkih udruga.

– Oni su se udružili, našli zajednički interes, kaže predsjednik Zajednice tehničke kulture Karlovca i zajednice Karlovčake županije Mladen Horvatin.

Zajednica u Karlovcu danas okuplja 17 udruga, a kako onih kojima je tehnička kultura ljubav ima i izvan gradskih granica, prije dva desetljeća osnovana je i županijska Zajednica tehničke kulture.

– U županijskoj imamo 25 udruga. Sve one su na bazi tehničke kulture, znači u sebi sadrže neki oblik tehnike.

Svekupno oko tehničke kulture okupljeno je više 10 tisuća ljudi. Njihove djelatnosti su raznovrsne – od spomenutih aviomodelara, radio amatera, Kinokluba, ronioca, ali i inovatora. Upravo se Zajednica tehničke kulture s pravom može nazvati karlovačkim rasadnikom inovatora.

-Kad čovjek riješi jedan problem, a stalno se susrećemo s problemima, čovjek se onda lakše upusti riješiti teži, a onda poslije postane tako hrabar da riješava jako teške probleme, ističe Horvatin.

Oko zajednice tehničke kulture okupljaju se sve generacije od djece do ljudi zrele dobi. Jedan od mlađih je i 16-godišnji, vrlo uspješni radio amater iz Ozlja Ivan Živčić. Budući mehatroničar u slobodno vrijeme hvata radio signale.

– Bio je tečaj još dok sam bio u osnovnoj školi bio pa sam se prijavio. Održavam veze sa cijelim svijetom i ja sam najviše u toj radiogoniometriji. Imate, najčešće u šumi, skrivene odašiljače i s prijemnicima ih tražite. Puno sam ih pronašao, a najdalje sam uspostavio vezu s Japancima i Amerikancima, kaže Ivan.

Izložba članica Zajednice tehničke kulture Karlovca i Karlovačke županije otvorena je u Domu Zrinski do 18 sati nakon čega će biti održana svečana Skupština.

Pročitajte i ovo

POPRAVLJAT ĆE KOLNIK

Interventna sanacija: Most u Gornjem Pokupju sutra zatvoren za promet