Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  15C° Karlovac

 • weather-image

  16C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  16C° Ozalj

 • weather-image

  12C° Slunj

Karlovac TJEDAN ARBORETUMA Podijeli

Karlovački šumari Šporer i Lipovšćak dobili šetnice u arboretumu

U Šumarskoj školi otvorena izložba

Nema puno ulica u Karlovcu koje nose nazive šumara, ali dvije šetnice u arboretumu karlovačke Šumarske i drvodjeljske škole od danas krase imena Franje Šporera i Juraja Lipovšćaka.

Obojica su Karlovčani i obojica su dali svoj doprinos razvoju šumarstva. Šporer svojim izumima poput dendrometra i prvim pisanim radovima o šumarstvu, a Lipovšćak zato što nije dozvolio preseljenje Šumarske škole iz Karlovca u Gospić.
Bez obojice danas ne bi bilo ni arboretuma, naglasio je predsjednik karlovačkog ogranka Hrvatskog šumarskog društva Ivana Grginčića.

– Radi se dvojici poznatih šumara, Karlovčana, koji su cijeli svoj životni vijek posvetili dobrobiti šumarstva, ali i općenito napretku gospodarstva u Hrvatskoj.

Lipovšćakova šetnica ide od Šumarske do Ekonomske škole, a Šporerova od Uprave šuma do Ruskog puta.

U Šumarskoj i drvodjeljskoj školi otvorena vrijedna izložba

O povijesti šumarstva od danas više podataka nudi i sama Šumarska škola u kojoj je otvorena stalna izložba starih pomagala, ali i rijetkih pisanih tragova o tome.

– Imamo vrlo vrijednih instrumenata iz 1890. godine. To su uglavnom teodoliti, zatim razni visinomjeri, a imamo i nešto pisane literature iz 1911. godine. To je skripta pisana krasopisana iz područja geodezije. Baš je opisan rad teodolitom, pojasnila je ravnateljica Đurđica Janjanin.

S obadogađanja obilježen je Tjedan arboretuma u Republici Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo

FREE OF CHARGE

Besplatan parking u Karlovcu za hibridna i električna vozila