Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -3C° Karlovac

 • weather-image

  -3C° Duga Resa

 • weather-image

  -5C° Ogulin

 • weather-image

  -3C° Ozalj

 • weather-image

  -9C° Slunj

Život DOMAĆE DELICIJE Podijeli

Kobasice su sigurne na ovim temperaturama, ne palite ventilatore

Vlaga smeta kobasicama, ne temperature do 15 stupnjeva

Svi koji su se uplašili za svoje suhomesnate proizvode zbog toplog siječnja, uopće ne moraju brinuti. Poručuje to tehnolog, veterinar i vrsni poznavatelj suhomesnatih proizvoda Darko Rogoz.

Svi oni koji su inspirirani idejom slavonskih poljoprivrednika pomislili da je dobro u sušenju prinuti za ventilatorom, neka to ne čine.

-Ideja s ventilatorom nikako nije dobra. Uvijek na tavanu ima neki otvor ili prozor, to je puno bolja opcija. Danas je idealna temperatura kao i vlaga. Ventilator bi osušio i spriječio sazrijevanje odnosno fermentaciju kobasice. Prejako strujanje zraka bi naglo isušilo kabasice pa bi imale rupe u sredini. To nije ni malo tehnološki ispravno.

Rogoz savjetuje da se otvore prozori kada je vrijeme suho, kao što je to slučaj danas. Kada je visoka koncentracija vlage u zraku da se onda tavanske prostorije dobro zatvore jer mesu smeta vlaga, pogotovo kada je njena  koncentracija 80 ili 90, a kod nas se zna dogoditi i da je ima 100% u zraku.

-Ova toplina do 15 stupnjeva nije problem. Pogotovo u ovoj fazi kada je meso dobro nasoljeno i skoro spremno za konzumaciju, poručuje Rogoz.

Pročitajte i ovo

DRUGAČIJE, A OPET ISTO

“Zornica izazov” svakog jutra na Švarči: Uz Božju riječ, a onda čaj i kekse do zajedništva u vjeri