Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  0C°

 • weather-image

  0C°

 • weather-image

  0C°

 • weather-image

  0C°

 • weather-image

  16C° Slunj

Podijeli

6.lička

Naša generacija, dakle oni rođeni od kraja pedesetih, do kraja šezdesetih ,ima neke izreke i poštapalice, koje mladim “tuch&like,BTW,OMG,WTF ” generaciji uopće nisu jasne, a niti se trude saznati, što to “bjeloglavi supovi”, dakle sijeda i uglavnom proćelava i pomalo pogurena starčad , hoće reći…
Izvlačim jednu koja se koristi kad netko nešto napravi u zadnji čas&trenutak, dakle u foto finišu, sudačkoj nadoknadi . Kažemo – čovječe, “uletio je kao šesta lička”!?
Mladi zinu, totalno nekužilo, ono, kakva sad “šesta lička”? Valja šesta flota, šesta dimenzija, ili kićegaznat…
Dakle, radi se o onoj legendi, kako je na Drvaru, tamo 1944. kad su Švabe s Titovom slikom u jednoj a s šmajserom u drugoj ruci sletjeli i desantom pokušali uhvatiti Jožu i odvući ga Hitleru na razgovor ugodni. Nastala frka, pukle linije, borci se uspaničili, a onda je kao u kaubojskim filmovima, ali bez one trube i umjesto konjice, uletjela “6.lička” i spasila Maršala, koji je nisko tarifnom čarter linijom prebačen na Vis, pa je Hitler izvisio….
Kad je u jesen 1993.na Sajevcu i Mikšićima nastala frka oko napada na domobranske i druge linije,pa je zaprijetio i pad tog mostobrana, u zadnji je čas stigla pomoć ! Uletjela ekipa, ako me sjećanje služi, koja je bila “TG”postrojba sastavljena od prekaljenih bojovnika , pa su agresori vraćeni prema Štrekovcu. Kad se pucnjava smirila, zvali su me na Radio, da ima pustim nešto za smirenje..Išla je najava : Samo za “6 ličku sa Sajevca- Paranoid !!! Udriiiii!!!
Jebala te šesta lička, bila je reakcija, ali su ,kako mi je jedan od njih kasnije priznao, od tada međusobno se tako i zvali, uz dodatak: “Ne izazivajte šestu ličku da vam ne bi razbila pi…u”!

6. lička opet jaše

Ne jednom su me za neke fešte ,poslove zvali u zadnji čas, znajući da ,ako sam slobodan neće trebati duga faza priprema, već daj mu papir i pusti nek ide svojim tokom…
Zadnji slučaj bio je baš iz udžbenika za “last minute” aranžman i angažman. Par sati prije svečanog koncerta Karlovačkog tamburaškog orkestra, zove Jopa, moj Zeppelin brat, sav u panici, jer im je televizijski macan Frano Ridjan otkazao nastup. Odvukli ga televizijski poslovi predaleko od Karlovca, pa valja posegnuti za đokerom zovi, cijena – pola pola, a poslije pitaj publiku kako je bilo…Znači, opet “6. lička” u akciju!
Uglavnom, uživao kao i svi u sjajnoj svirci i pjevanju, a svoje ukazanje opravdao sam publici riječima :Iako ste večeras očekivali najavljenog riđana (Ridjana), dobili ste sivca…
Nije bilo u 50 nijansi sive, već naprotiv – bravo za sve koji su svirali i pjevali…Pa ti reci,da život nije -pjesma…!?