Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  35C° Karlovac

 • weather-image

  32C° Duga Resa

 • weather-image

  33C° Ogulin

 • weather-image

  32C° Ozalj

 • weather-image

  32C° Slunj

Podijeli

Babe na nečemu

U tijeku je velika bitka za novi model mirovinske reforme, odnosno zakon kojim bi se išlo u mirovinu sve kasnije, a lova koji će zalijegati na račune budućih penzića, za sada je maglovit pojam, u dalekoj i nikako blistavoj budućnosti. Ipak, tema ove pričice nije ta bitka uvijek (s, kojim razlogom,aj ga znaj) nasmiješenog resornog ministra i vazda namrgođenih sindikalista, nego nešto puno lakše i probavljivije…

Nakon što su portali po tko zna koji put izvršili prekomjerno granatiranje senzacionalističkim naslovima o polarnoj hladnoći, koja će nas prikovati uz peći i radijatore u listopadu, sve naravno uz bar pola metra snijega, stigao je preokret. Naslovi su okopnili za jedan dan, kao i nepostojeći snijeg i smetovi, jer je stigla friška prognoza, s drugom pjesmom. Vakula i ostali autoriteti najprije su stidljivo, a onda i na sva zvona najavili još jedan dah ljeta !?

Kakvog? Naravno, kad je listopad u pitanju – “Babljeg”, jer Miholje je iza nas,a naš narod koji je lak na okidaču za dosjetke, poslovice, imena neobičnim pojavama, nije smislio ništa dovoljno atraktivno za nošenje kratkih rukava u mjesecu u kome lišće pada i beru se zadnji plodovi s voćaka i njiva .

Kažu, desetak dana maglovitih jutara, ali bez mraza, a danju od 22 – 25 C , na Jadranu još i toplije!?

Očito su u prošlosti u takvim situacijama najviše uživale bake ili none u Primorju i Dalmaciji, jer čim zagrije oktobarsko sunce, ima baba da uživa!?

Kaj je s dedom, ne znam.On je prognan, kao da dide, đedovi, djedovi ne bi ogrijali kosti i osunčali proteze svih vrsta….

A, sve se promijenilo s vremenom, ali i s babama, to je očito. Današnje žene u trećoj dobi nikako nisu netko tko samo čeka onaj mukli udarac zemlje o lakirani pokrov lijesa…Naprotiv…Babe su postale (mutirale) u nešto sasvim drugo!

Uređene, skvarcane, mnoge u boljoj formi nego njihove unuke koje su uglavnom zgrčene iznad bilo koje vrste ekrana, hrabro kroče kroz život. Uglavnom imaju solidnu ušteđevinu, putuju po zemlji i svijetu, a ako se ukaže prilika, ponove gradivo iz “najslađe radnje na svijetu”…Naravno riječ je o populaciji koja uglavnom živi u gradovima, iako je i u selima sve manje starica s debelim rupcima oko križa i nepofarbanom kosom koja viri ispod rupca s kojim valjda i spavaju…

I, sad ti tople jesenske dane i dalje zovi “bablje ljeto”….

Nisu samo mlađi frajeri “must have” za gospođe u godinama s estrade, nego je to spušteno i na razinu lokalnog miljea…Da, da, to je postala normalna pojava- ona u šezdesetim, on u četrdesetim. Ne čekaju te predatorice bablje ljeto kao sezonu lova, već je potraga za bićem koje može pratiti njene potrebe, otvorena uvijek i zauvijek…

Zato , valja biti oprezan oko tih kvalifikacija gdje se babe škartiraju bez prava na obranu…

Uostalom pitajte predsjednika Francuske, Macrona, smije li on svojoj ženi zaustiti- O, draga Briggite, gle kako je vani baš ugodno bablje ljeto…!?

Bojim se da bi idućih tjedan dana ručao na državni račun, a možda i spavao u palači.

Nije se s babom za zaje….