Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  14C° Karlovac

 • weather-image

  14C° Duga Resa

 • weather-image

  12C° Ogulin

 • weather-image

  14C° Ozalj

 • weather-image

  13C° Slunj

Podijeli

Dane piva u Dom !

Kad malo bolje razmislim, baš je jadna, tužna i čemerna sudbina tih naših “Dana piva”.

Postali su teret, smetnja, neperspektivna fešta, baš kao starčad koja nisu za biti doma, a u Domu nema mjesta…

Tko bi to pomislio kad su one Orwelove 1984 pivari raskrilili suncobrane, krhke šatore i improvizirane šankove, pa počeli točiti pivo iz svih republika Pivoslavije, da će ta fešta nakon 35 godina života i 32 godine staža, postati višak s kojim se malo tko želi baviti…Ali, huda je sudba tako valjda htjela.

Da neće sve ići glatko, dalo se naslutiti 1991. kad su ulicama grada u povorci defilirali SMB kamioni s zakvačenim debelim cijevima i punim ustrašenih vojnika, a narod ih nije častio cvijećem i moštom,kao povorke iz Pivovare, nego s dva prkosno podignuta prsta i mrkim pogledom.

Ubrzo su umjesto vreća brašna i mirisnih pereca, po ulicama osvanule vreće s pijeskom, a ostalo znate.

Uskrsnuće, blaženstvo, pa potonuće

Bilo je tako još tri godine,a onda su Dani piva 1994. uskrsnuli na mjestu današnjeg Kauflanda, a to se nakon još uvijek ratne ’94. ponovilo i u postolujnom rujnu ’95.

Vratite dite materi, rekli bi Dalmoši, pa je ’96. bila godina povratka na Stari plac.Opet se po okolnim ulicama jelo, pilo i pišalo , a na trgu ispred Magistrata škripao je ringišpil i ostala lunaparkovska artiljerija.

Potrajalo je to tri godine, kad se shvatilo daje fešta od piva, iako se točilo samo domaće, prerasla derutnu Zvijezdu i da valja potegnuti do Minkena, pa prekopirati njihov Oktoberfest na livadi do stadiona.

I, bi tako. Šatora k’o u priči, pozornica “za Rolling Stonese”, luna park, konji uz Koranu, pekao se i vol, ma svega, “k’o u Ameriki”.Svake su se godine mijenjali koncepti, ali naroda je bilo stalno! Dopodne se jelo,”domjenčarilo”…Kad se sjetim, suza krene, kako veli Thompson: Jedan dan imam poziv Općinskog , idući Županijskog, a treći Trgovačkog suda…Ne, na ročište,nego ručak, koji se produži do večere…Nit je Bandić razmišljao u Rujanfestu, nit se španciralo po Varaždinu. Dani piva bili su majka svih fešti!

Tamo od 2009. sve je krenulo u rikverc. Recesija, manje ljudi, manje svega, da bi na kraju ove tužne priče, u nedjelju oko 19.30, zadnjeg dana manifestacije , nestalo velikih pereca, a ekipa iz Žitoproizvoda, potegla patent na šator i that’s all folk’s! Oni su ih jedini prodavali, pa je valjalo preko vode u Rakovac stati u red i pričekati perec. Taj je događaj bio najbolja slika kako su Dani piva zreli za eutanaziju, ili kompletan remont.

Ja se po pozornicama te fešte smucam od ’96, kad smo Mirna Berend i ja otvarali feštu. Srećom da zapisujem dosta toga, pa mogu pobrojati tko me sve plaćao za anganžmane.Poduža lista govori kako se s pivarijadom oduvijek igrao pingping i nikome se to nije baš dalo raditi…Prve godine organizator s respektabilnim Organizacijskim odborom bio je Grad. Onda su osnovali tvrtku “Ka-tour”, koja je potrajala par godina. Probalo se s TZ, pa uvaljivalo Mladosti, NK Karlovcu,pa opet se petljalo s Gradom, naravno Pivovarom, da bi na kraju sve centrirali Čarliju, koji je ionako sve godine bio tu . I sad, kad je i njemu iscurila koncesija, a jasno je da nema dalje, kaj sad?

Zato, treba naći adekvatan Dom za starije i nemoćne i Dane piva smjestiti tamo.Ipak, 32 godine staža nije malo…

Jer, na godinu će biti, kao i svake godine najavljivani – najbolji, novi Dani piva.!

Starim Danima želim izdržljiv mjehur i udoban smještaj ,ma gdje bili!

Zove, vas zove Zlatka !