Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -1C° Karlovac

 • weather-image

  -1C° Duga Resa

 • weather-image

  -0C° Ogulin

 • weather-image

  -1C° Ozalj

 • weather-image

  -3C° Slunj

Podijeli

Kaca vida

Odvijanje mundijala u Rusiji, poklopilo se s mojom ,do sada najvećom borbom sa zdravljem. Prijateljsku utakmicu sa Senegalom odslušao sam u Vinogradskoj, jer sam baš oko prvog sučevog zvižduka s tuferčinom dovežen s prve od tri operacije nestašnoga oka. Taman, kad sam mislio da ću daljnje pobjede gledati na velikim ekranima i s gitarom spremnom za duge i kratke note, kako je bilo protiv Nigerije i Islanda,moja krhka mrežnica na novom je mjestu popustila i opet me je s Radio Mrežnice, degažirala na početni level- u Vinogradsku bolnicu !?
Da izbjegnem pojedinačne upite, tipa : kaj opet mrena, skidanje dioptrije, vađenje špene, stavio sam post na FB, da sam , dok su sve oči uprte u Soči, gdje smo Rusima spremali složenac od produžetaka i penala s raketnim preljevom za desert , opet osuđen na zahvat, kojim će doktori pokušati spasiti lijevo mi oko.
Ono, subota popodne, anesteziologu se valjda žurilo u nabavu prije tekme, pa me piknuo nonšalantno kao da imam 50 kg žive vage, a ne duplo više . Osjetio sam injekciju izravno u oko, ali to je bol koja je neizbježna, jer tek iza nje vidim da ništa ne vidim, a ne bi trebao ni osjetiti, jer ona polunestezija organizma ima taj zadatak. Međutim,kad je kirurg krenuo, imao sam dojam da ću na kraju operacije morati sve priznati- kao na policiji ili u kakvom ruskom kazamatu !?
“Divno” je osjetiti vađenje oka vakumom, ubadanja sondi u bjeloočicu, struganje, krpanje, ugradbu plina u oko, i još poneki ljupki detaljčić, od kojeg sam škrgutao zubima,kao da sam Škrrrrgatić, a ne Valent !?
Znajuć da se kukanje i cvilež ne isplati,jer je anesteziolog već negdje u Ilici, pokušao sam odagnati misli negdje drugdje…Ono, samozavaravanje i autosugestija protiv boli. Očenaš, jedan,drugi- ne pomaže. Pjevam u glavi sav “očni” repertoar- od “Oči tvoje govore” do “Zelene oči,bile su mojeeeeee”!?Ništa, boli i dalje…Probam s Zeppelinima, Stonesima, Doorsima, jok. Čak sam se sjetio i one od Rokera s Moravu- “Bol boluje Žikina kobila”!? Od jedan do deset,na skali boli, ja sam na 8 i pol!?

Šerfafciger

Padne mi na napaćenu pamet, da isceniram fiktivni razgovor s “Okom sokolovim”, don Mateom Beusanom u Zabivaki !Pa,kažite Mateo nešto o ovoj spornoj situaciji …
”Mislim da je očigledno, a to su svi u Sočiju i šire vidjeli, da se radilo o zaleđu. Očita pogreška suca, i mislim da će u nastavku, da bi se izbjegao poraz i gubitak vida, ključnu ulogu odigrati Domagoj Vida, pogotovo ako će se iza protivničke linije zabijati kao kacavida(šerafciger,odvijač) !
Uhhhh,tu je negdje završilo….Slava Vidi!
Kad je ipak oko još jednom popustilo, a ja se i po treći put našao u istoj sali, ali s novim , ovaj put ženskim anesteziologinjama, čvrsto sam odlučio preventivno djelovati, da opet ne «rađam na živo» !
Posao mi je olakšala jedna od njih, koja je rekla kolegici : Gle, gospon Valent, tak se zovete, ne, malo me podsjeća na premijera, kaj ne?
Je, fakat..Ste mu kaj u rodu?
Jesam,naravno,kaj se ne vidi…I nemojte da moram zvat resornog ministra, da bi dobio valjanu anesteziju ! Zadnji put ,kao da me Petrov uspavljivao, ili Bulj!?
Ha,ha, baš super kaj vam je do šale…A zakaj ministra?
Pa, on bi me kvalitetno uspavao s onim svojim jednoličnim tonom glasa, koji mene asocira na zujanje starog brijaćeg aparata s oksidiranim baterijama… Malo sam i dočarao kako to ministar K.čini i nakon toga bio kvalitetno anesteziran…
Još da mi oko počne ličiti na ono od zimus,bio bih najsretniji na svijetu!