Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  21C° Karlovac

 • weather-image

  21C° Duga Resa

 • weather-image

  22C° Ogulin

 • weather-image

  21C° Ozalj

 • weather-image

  23C° Slunj

Život PODACI Podijeli

Lani u karlovačkoj bolnici 167 pobačaja, od čega 70 legalno induciranih

Broj abortusa u Hrvatskoj prepolovio se u zadnjih 17 godina

U karlovačkoj bolnici lani je zabilježeno 167 pobačaja, od čega je njih 70 legalno induciranih.

Pokazuju to podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Od ukupnog karlovačkog broja 4 slučaja čine izvanmaterične trudnoće, 78 ostali abnormalni produkti začeća, dok je spontanih pobačaja bilo 12. Zabilježen je 1 ostali pobačaj te 2 nespecificirana.

Lani je u Hrvatskoj bilo 6145 pobačaja, od čega 2416 legalno induciranih, najviše na  zahtjev majke, 3 posto zbog malformacije ploda, a 1,5 posto zbog majčinog ugroženog zdravlja.

Najviše je pobačaja u Istarskoj županiji, a najmanje u Splitsko dalmatinskoj. U 49 slučaja u zemlji namjerni pobačaj bio je lani kod maloljetnica.

Na abortus se najviše odlučuju žene između 30 i 39 godine starosti, a trećina njih nema djecu. Većina pobačaja napravljena je do 10 tjedna trudnoće.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, Hrvatska ima nižu stopu prijavljenih legalno induciranih pobačaja na 1000 živorođene djece nego susjedne zemlje i EU, u kojima je također prisutan trend smanjenja pobačaja.

Broj pobačaja u Hrvatskoj u posljednjih 15 godina više se nego prepolovio jer ih je 2001. bilo gotovo 13 tisuća, a lani ih je prijavljeno najmanje dosad – 6145 pobačaja.

 

Vezani članci

Pročitajte i ovo

DARIVANJE KRVI

Dugorešani prikupili 96 doza krvi