Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  8C° Karlovac

 • weather-image

  8C° Duga Resa

 • weather-image

  11C° Ogulin

 • weather-image

  8C° Ozalj

 • weather-image

  5C° Slunj

Život DUGA RESA Podijeli

Manje sklopljenih brakova u dugoreškim župama nego godinu dana ranije

Dvije dugoreške župe broje 116 manje župljana

Sklopljenih crkvenih brakova u 2017. u obje dugoreške župe bilo je 31. Odnosno 22 u župi blaženog Alojzija Stepinca, a u župi sv. Petra Apostola 9.

U obje župe je zabilježen pad sklopljenih brakova u odnosu na godinu ranije, U Župi blaženog Alojzija Stepinca za 10, a u župi Sv. Petra Apostola za 5.

-Sama vjenčanja u jednoj župi ne govore puno o prirodnom prirastu ili o nečemu što bi se moglo shvatiti kao veći broj stanovnika nekog grada jer se mladenci odlučuju za mjesto vjenčanja koje njima odgovara zbog raznih stvari. To je ili zbog sale, mladenkine župe, ili zbog toga što su mladenci neko vrijeme živjeli u toj župi ili su sudjelovali u nekoj zajednici mladih ili zboru, pojašnjava Branko Risek, župnik župe blaženog Alojzija Stepinca.

Sklopljeno 18 građanskih brakova na području Duge Rese

Kada je riječ o građanskim brakovima sklopljenim u matičnom uredu, prema riječima dugoreškog matičara Mirka Marca, njih je bilo 18.

-To znači da ih je pet manje nego lani. Sada je bilo manje građanskih brakova. Neke godine je više, neke manje. Ništa posebno se nije promijenilo. No, inače je uvijek više crkvenih nego građanskih brakova kod nas.

Svake godine suočavamo se s manje rođenih. Po statistici vidimo da je minus 13, a ako gledamo da su neka djeca krštena starija od godinu dana, onda je minus ove godine 18, dok je prošle bio 11

Župnik Risek mišljenja je da se uglavnom mladi vjenčaju u crkvi te oni koji nemaju nikakvih prepreka za to. Dok su građanski brakovi rezervirani za one koji se vjenčaju po drugi put. Matičar Marc tome dodaje i one parove koji nisu religiozni.

Na području dviju dugoreških župa u protekloj godini kršteno je ukupno 92 djece, odnosno 63 djece u Župi blaženog Alojzija Stepinca i 19 djece u Župi svetog Petra Apostola.

-Kada bi u jednoj našoj župi bilo kršteno 80 djece, tada bismo mogli biti sigurni u povećanje broja stanovništva. No, za sada se to, na žalost ne događa.

I ove godine je veći broj umrlih župljana. Umrlo je ukupno 74 župljana na području Župe blaženog Alojzija Stepinca i 42 u župi sv. Petra Apostola. Dvije dugoreške župe sada broje 116 manje župljana.

Pročitajte i ovo

SLAVLJE

Slatkovodni akvarij Aquatika sutra slavi 2. rođendan i individualnim posjetiteljima poklanja besplatno razgledavanje