Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  5C° Karlovac

 • weather-image

  5C° Duga Resa

 • weather-image

  6C° Ogulin

 • weather-image

  5C° Ozalj

 • weather-image

  2C° Slunj

Život DOMAĆE KOBASE Podijeli

Najbolje kobasice su one iz Vivodine jer im paše klima

Kobasice ne treba puno dimiti, držati na hladnom i pretjerivati s masnoćom i vlagom

Običaj pripremanja domaćih kobasica karakterističan je za naše krajeve. Umirovljeni veterinar, tehnolog i dugogodišnji član žirija brojnih kobasijada Darko Rogoz zna sve o tome kako bi trebala izgledati i kakav bi okus trebala imati idealna kobasica. Kako kaže, od Slunja, preko Karlovca i Vojnića pa do Vivodine najbolje su vivodinske kobasice.

– Nadmorska visina i mikro klima ključni su faktori u kvaliteti ovih kobasica. Tamo nema magle, puše vjetar, a vlaga u zraku je idealna. Baš onako kako treba biti za kobasice, između 60% i 70 %.

Dok kobasice koje se pripremaju u Karlovcu i u naseljima oko grada i nisu baš reprezentativne.

Sušenje kobasica najduže tri mjeseca, bez puno dimljenja

Inače, proces zrenja odnosno narodski rečeno, sušenja kobasica trebao bi trajati oko 2 mjeseca, maksimalno 3, ovisno o klimatskim uvjetima. I nikako ih nije dobro previše dimiti. Tek dva do tri puta tijekom cijelog procesa i to vrlo lagano.

– Nije dobro kada se kobasice presuše. Onda izgube slast, osjeti se samo dim, a i ovitak se uvuče u samu kobasicu pa izgleda poput kore od hrasta, opisuje Rogoz.

Dobroj kobasici nisu potrebni temperaturni minusi

Ono što je posebno zanimljivo, da kobasice budu pravilnog oblika, ukusne i nepresušene nije potrebno da se tretiraju da temperaturama debelo ispod nule. To je zabluda, poručuje Rogoz.

– Često puta sam čuo kako naši ljudi jedva čekaju temperaturu od minus 5 stupnjeva kako bi osušili kobasice. To je pogrešno. Idealna je temperatura između 10 i 15 stupnjeva jer tada ona pravilno fermentira. Isto kao i vino. Hladnoća je jedino dobra da se ne pokvari svježe meso. No, kada se meso nasoli i to svaki milimetar smjese, onda nema nikakvog straha.

A meso koje je poželjno ubaciti u kobasice koje obaraju s nogu treba imati oko 30 % masnoće, ostalo ipak treba biti kvalitetno meso. Ne treba stavljati baš šunku jer je to šteta, niti kremenadle jer onda kobasice neće biti sočne. Dobro je staviti tvrdi špek koji je pun mesa, dok ona mekana masnoća ide u čvarke.

Pročitajte i ovo

SVJEDOČENJE PREŽIVJELIH

Dokumentarac “Štafeta smrti” o proboju iz Bogdanovaca večeras u Dugoj Resi