Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  19C° Karlovac

 • weather-image

  19C° Duga Resa

 • weather-image

  20C° Ogulin

 • weather-image

  19C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Život U POTRAZI ZA PRAVDOM Podijeli

Nicolierova obitelj traži otkrivanje mjesta masovne grobnice gdje je vjerojatno Jean Michelovo tijelo: Sa Štukom tražio razgovor i francuski sudac

Majka prije nekoliko dana dala iskaz državnom odvjetniku u Karlovcu, kaže sin Paul Nicolier

Jedan od heroja Vukovara je Francuz Jean Michel Nicolier, ubijen na Ovčari, a njegovo tijelo niti danas nije pronađeno. Njegova majka danas živi u Karlovcu, a ona i sin Paul, predani su u borbi da pronađu njegovo tijelo i konačno ga dostojno pokopaju.

– Majka je prije nekoliko dana dala četverosatni iskaz državnom odvjetniku u Karlovcu, a zatražili smo i od istražitelja Nikole Kajkića da kaže gdje je lokacija masovne grobnice u kojoj je vjerojatno i Jean Michelovo tijelo, rekao je danas na HTV-u Paul Nicolier. S obzirom da je njegov brat bio Francuz, zbog ovog je i francuski sudac zatražio razgovor s ubojicom Jeana Michela, dodao je. Sumnja se da je ta osoba nakon pada Vukovara, u studenome 1991., sudjelovao u strijeljanjima zarobljenika te u hangaru na Ovčari zlostavljao i ubijao zarobljene hrvatske branitelje i civile dovedene iz vukovarske bolnice, a među njima i francuskog državljanina Jean-Michel Nicoliera. On je zaštićeni svjedok koji je priznao tri ubojstva pred beogradskim sudom nadimka Štuka.

Francuz koji se došao boriti za Hrvatsku

Ničim izazvan, Jean Michel u rodnoj je Francuskoj gledao prizore ratnih razaranja u Hrvatskoj i osjetio poziv. Ubrzo je stigao u Hrvatsku, a njegov ratni put tada kao 25-godišnjaka počeo je u Mejaškom Selu. Tu se upoznao s HOS-ovcima s kojima je otišao put Vukovara. O tome je Radio Mrežnica pisala ovdje.

Tri je puta telefonski svojoj obitelji govorio o teškom stanju u Vukovaru i ravnodušnosti francuskih medija prema događajima u Vukovaru i Hrvatskoj.

Francuska TV ekipa nudila mu je da ode s njima iz grada, ali odlučio je ostati u bolnici sa svojim suborcima do samoga kraja. Ratovao je na vukovarskom Sajmištu, a ranjen je 9. studenoga te je morao ostati u bolnici. Tamo je primljen u 13, 55 sati. Nakon pada Vukovara i ulaska Jugoslavenske vojske u bolnicu (iako je JNA potpisala sporazum s hrvatskom stranom da neće ulaziti u bolnicu) odveden je zajedno s ostalim ranjenicima, bolesnicima, medicinskim osobljem i civilima.

Svjedok na Ovčari vidio je njegovo ubojstvo i poslije rekao ime ubojice – Štuka, ali tijelo Jean-Michela Nicoliera do danas nije pronađeno i nitko za taj zločin nije odgovarao.

U podrumu vukovarske Ratne bolnice, nekoliko sati pred smrt, Jean-Michela Nicoliera u kratkome intervjuu francuskim reporterima rekao je: “Izgubio sam previše prijatelja, vidio sam previše ljudi kako plaču, previše patnji. Više su mi puta predložili da izađem iz Vukovara i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao. Izgubili smo. Znao sam da će biti teško, ali nisam mislio da će biti tako strašno, osobito za civile. Ja sam kao dragovoljac došao u Vukovar. To je moj izbor, i u dobru i u zlu. Zašto kao dragovoljac? Jer mislim da im treba pomoći. Zbog toga sam izabrao njihovu stranu. Što za vas zapravo simbolizira Vukovar? Klaonicu. Klaonicu. Klaonicu.”

 

Pročitajte i ovo

PRAVA APOKALIPSA

Strašno nevrijeme praćeno kišom, tučom, grmljavinom i jakim vjetrom protutnjalo karlovačkim i dugoreškim krajem