Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  20C° Duga Resa

 • weather-image

  21C° Ogulin

 • weather-image

  20C° Ozalj

 • weather-image

  18C° Slunj

Županija POTICAJNO OKRUŽENJE Podijeli

Novcem dobivenim za popodnevni rad i dodatne programe, Dječji vrtić Josipdol povećao broj djece i djelatnika

Za projekt “Odrastimo sretni u poticajnom okruženju” Vrtić je dobio bespovratnih 2,5 milijuna kuna preko Ministarstva za demografiju

Upis dodatnih 15 djece, igraonice engleskog jezika, sportska i folklorna radionica koje polazi više od 70 mališana, zapošljavanje još pet djelatnika te opremanje vrtića –  rezultati su provođenja  projekta “Odrastimo sretni u poticajnom okruženju” koji se provodi u Dječjem vrtiću Josipdol. 

Ovaj projekt započeo je još u studenom prošle godine i traje sve do svibnja 2021. Vrijedan je 2,5 milijuna kuna, međutim i puno više od toga.

–  Ovim projektom je uveden poslijepodnevni smjenski rad vrtića i omogućen upis 15-ero djece, organizirane su igraonice engleskog jezika, sportska igraonica i folklorna igraonica, u kojima boravi preko 70-ero djece, omogućeno je zapošljavanje osoblja – dva odgojitelja, kuhara, spremača, psihologa, osigurana je dodatna edukaciju djelatnika vrtića, kao i opremljenost samog vrtića. Projektom je povećana razina usklađenosti obiteljskog i poslovnog života mladih obitelji te broj djece koji je obuhvaćen organiziranim programima predškolskog odgoja i obrazovanja. Time je stvoreno poticajno okruženje u Dječjem vrtiću Josipdol, poručeno je s predstavljanja projekta u samom vrtiću.

Projekt zajednički provode Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Općina Josipdol u partnerstvu sa Dječjim vrtićem Josipdol.

Općina Josipdol na javni poziv ministarstva javila se zbog problema s nedostatkom kapaciteta u postojećem vrtiću i velikom listom čekanja.

– Općina Josipdol ima osnovan Dječji vrtić Josipdol kao javnu ustanovu, koji je malenog kapaciteta i ne zadovoljava sve potrebe roditelja sa područja naše lokalne zajednice. U postojeći vrtić mogu se upisati 3 odgojne skupine – jaslička skupina, mlađa mješovita i starija mješovita odgojna skupina s maksimalno 56-tero djece. Već nekoliko godina Općina je suočena s problemom „liste čekanja”. Preko 20-tero djece sa područja naše općine, svake godine ostane neupisano u programe dječjeg vrtića. Na području naše Općine ima 226 djece predškolske dobi od koji je 56 obuhvaćeno programom organiziranog predškolskog odgoja iz čega proizlazi da je samo je 24 % djece je obuhvaćeno programima predškolskog odgoja, pojašnjava voditeljica projekta Ivanka Turkalj.

Ovim projektom zaposlene su dvije odgojiteljice, zaposleno je i tehničko osoblje – kuharica i čistačica na pola radnog vremena.
Ugovorom o radu angažiran je stručni tim – psiholog koji radi sa djecom i roditeljima. Osnovana je mješovita ( protočna ) skupina u koju je upisano 15-tero djece u poslijepodnevnom vremenu do 21 sat. Osnovane su 4 igraonice u kojima boravi više od 70 djece i to u općoj, folklornoj, engleskokj i sportskoj igraonici.

Foto: Općina Josipdol

Pročitajte i ovo

O AKTUALNOSTIMA

Grmoja u Karlovcu: Fokusirani smo na probleme u zdravstvu