Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  2C° Karlovac

 • weather-image

  2C° Duga Resa

 • weather-image

  3C° Ogulin

 • weather-image

  2C° Ozalj

 • weather-image

  2C° Slunj

Županija NOVO IME Podijeli

Ogulinska Gimnazija Bernardina Frankopana bit će Gimnazija i strukovna škola B. Frankopana

Mijenja se naziv, ali zatražene i promjene obrazovnih programa

Od iduće godine Gimnazija Bernardina Frankopana iz Ogulina nosit će novi naziv – Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana.

Promjenu je na zahtjev škole nedavno prihvatila Županijska skupština pa je škola krenula u proceduru koja bi trebala završiti tek iduće godine. No, neće se dogoditi s početkom novog polugodišta, potvrdila je za Radio Mrežnicu ravnateljica Sanja Dubić.

– To zahtjeva jednu proceduru. I inače su najavljene mnoge promjene u našem školstvu pa da sada ne mijenjamo sve naše dokumente počevši od statuta na dalje, zbog samog naziva malo ćemo možda pričekati da možemo unijeti i te najavljene promjene.

Školovani za strukovna zanimanja dobivali gimnazijske svjedodžbe

A do promjene je došlo zbog toga što osim gimnazijskog programa u školi od 1996. odnosno 1998. godine postoje i strukovni; za zanimanja ekonomist, prodavač i hotelijersko turistički tehničar.

– Bilo je nelogično da mi obrazujemo i strukovne programe, a da nosimo samo naziv Gimnazija. Bilo je i nekih nedoumica i pogrešnih tumačenja gdje smo učeniku koji je završio trogodišnji ili četverogodišnji strukovni program izdavali svjedodžbu koja je u zaglavlju nosila naziv gimnazije. Htjeli smo zbog vrednovanja strukovnog obrazovanja u našoj školu te mogućnosti njegovo daljnjeg razvoja istaknuti i to područje obrazovanja.

Više učenika u strukovnim razredima nego u gimnazijskim

Školu pohađa 340 učenika i svake godine ih je sve manje. Zanimljivo je da je više učenika u strukovnim zanimanjima nego u gimnaziji.
– Na našem području pada interes za gimnazijsko obrazovanje, a povećava se za strukovno iako se broj djece smanjio u oba obrazovna programa.

Umjesto prodavača kuhari, konobari i slastičari

Kako bi se pratili zahtjevi tržišta rada, škola planira uvođenje novih zanimanja. Dobivena je suglasnost Županije da se umjesto zanimanja prodavač obrazuje kombinirani razred za kuhare, konobare i slastičare. Također, upućen je zahtjev da se umjesto dva razreda opće gimnazije sljedeću godinu obrazuje jedan razred opće i jedan jezične gimnazije. Za ove promjene čeka se rješenje Ministarstva.

– Nekako se vidimo u području turizma i ugostiteljstva i vjerojatno ćemo taj strukovni dio naše školu i razvijati, naglašava ravnateljica.

Tradicija gimnazijskog obrazovanja u Ogulinu neće stati. Štoviše, 2019. obilježit će stogodišnjicu, ali i tada će isticati i vrednovati strukovni dio svoje škole.

Vezani članci

Pročitajte i ovo

GRAD BAJKI

U Ogulinu kriza vlasti, Stipetić tvrdi: SDP je raskinuo suradnju s nama