Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  7C° Karlovac

 • weather-image

  7C° Duga Resa

 • weather-image

  7C° Ogulin

 • weather-image

  6C° Ozalj

 • weather-image

  6C° Slunj

Život LJUBAV PREMA DOMOVINI Podijeli

Ozalj i Cetingrad u knjizi Nives Opačić o malenim mjestima, ali i zašto u Dugoj Resi žive Dugorešani

Hodočasnica po Hrvatskoj ili “putočasnica”

“Zagrebete” li u naziv bilo kojeg mjesta, ono će vam reći puno o njemu samom. Naša mala mjesta u koja malo tko zalazi, a kamoli da o njima piše, bila su inspiracija za knjigu “Malena mjesta srca moga”. Slika je to Hrvatske kako ju vidi naša poznata jezikoslovka Nives Opačić.

Upravo ovu knjigu predstavila je danas pred dugoreškom publikom profesorica Opačić. Lice s TV ekrana koje dvaput tjedno analizira greške u govoru na državnoj televiziji te uporno ispravlja “krive Drine”, Opačić se u knjizi dotakla malih mjesta za koja malo tko uopće zna, a onda i analizirala kako su njihova imena nastala. Zašto je Cetingrad Cetingrad, odakle “var” u Vukovaru i Bjelovaru, što krasi Goranov Lukovdol, Slavin, Katarinin i njen Ozalj, zašto je Topusko lijek za dušu i kako je Suhopolje dobilo ime. Kao veliki znalac hrvatske kulture, osobito jezika Opačić je u ovom putopisu opisala sela, građevine, ali i ljude koje je susretala, ali i pokazala strast kojom upoznaje svoju domovinu.

Opačić je posjetiteljima udijelila i nekoliko jezičnih savjeta, objasnila zašto su stanovnici Duge Rese Dugorešani, a ne Dugareščani, da bi potom u razgovoru s posjetiteljima i komentirala najčešće greške koje se svakome od nas događaju u govoru, a i udijelila jezične savjete onima koji su željeli.

Predavanje je organizirala Gradska knjižnica Duga Resa.

Pročitajte i ovo

BRAVO

Bajka o ribaru i ribici karlovačkog Zorin doma nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta