Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  8C° Karlovac

 • weather-image

  8C° Duga Resa

 • weather-image

  11C° Ogulin

 • weather-image

  8C° Ozalj

 • weather-image

  6C° Slunj

Život ZDRAVLJE Podijeli

Postblagdanski detoks organizma uz mediteransku prehranu i biljne čajeve

Rajčica pomaže ukloniti kolesterol iz krvnih žila

Nakon blagdanskog prejedanja kada smo zasitili organizam šećerima, masnoćama, solju, a neki i alkoholom, potrebno je pomoći jetri u detoksikaciji organizma.

Stručnjaci preporučuju prelazak na laganiju prehranu. Dobar izbor je mediteranska kuhinja u koju još možemo dodati i fermentirane mliječne proizvode koji su zaduženi za bolju probavu. Uz to je važno ne preskati obroke, unositi mnogo voća i povrća, ali i tekućina. Mirjana Maradin, voditeljica odjela za dijetitetiku i prehranu savjetuje koje je povrće idealno za postpraznično “ozdravljenje” organizma.

-Treba dati prednost brokuli, cvjetači, kelju, kupusu prokulici, mrkvi, cikli,  dakle ovom sezonskom povrću, ali i celeru koji također pomaže jetri da neutralizira te toksine. Isto tako, vrlo je korisna i rajčica. Budući da je sada zima i nema svježe rajčice, može se upotrijebitit pasirana ili koncentrat rajčice za juhu. Znamo da je rajčica bogata likopenom, a on je važan za zdravlje srca i krvnih žila. Ona sprječava nakupljanje kolesterola na krvne žile.

Od voća je najbolje konzumirati kruške, jabuke, grejp i ananas

-Prednost bi mogli dati jabuci, kruški, grejpu i ananasu. oni su bogati celulozom, odnosno vlaknima koji potiču probavu. Ubrzavanjem probave ubrzavamo izbacivanje štetnih tvari iz organizma. Isto tako, to voće je bogato i pektinom. To je topljivi polisaharid koji u manjoj mjeri blago snižava kolesterol u krvi. Sve blagdanske delicije prepune su kolesterola.

Ključno je unijeti barem 2 litre tekućine dnevno, naglašava Maradin.

-To može biti obična voda ili mineralna. Dobri su i biljni čajevi kao npr. zeleni čaj je jako dobar jer ubrzava rad jetre. Dobar je i čaj od koprive jer potiče izmjenu tvari. Tko voli, može piti i hibiskus koji je bogat C vitaminom i flavonoidima, a oni također pomažu u detoksikaciji. Isto tako je i blagi diuretik, odnosno potiče izlučivanje tekućine i smanjuje osjećaj napuhanosti i težineu želzucu koju mnogi od nas osjećaju nakon blagdana, poručuje Maradin. 

Pročitajte i ovo

SLAVLJE

Slatkovodni akvarij Aquatika sutra slavi 2. rođendan i individualnim posjetiteljima poklanja besplatno razgledavanje