Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  17C° Karlovac

 • weather-image

  17C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  17C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Karlovac OBLJETNICA Podijeli

Prije 70 godina počelo rušenje karlovačke crkve sv. Ćirila i Metoda

Rušenje je trajalo dvije godine

Na temeljima nekadašnje crkve svetog Ćirila i Metoda u karlovačkoj Domobranskoj ulici danas će biti obilježena 70. obljetnica početka njenog rušenja.

Ideja za njenu gradnju rodila se 1900.. Izgradnja je započela 1906. kada su sazidani zidovi do 36 m visine. Crkva je uz teškoće s nakrivljenim tornjem pa onda i zbog nedostatka novca, završena tek 1910.

Prije početka 2. Svjetskog rata već je bila u lošem stanju zbog neodržavanja, a komunističke vlasti su je nakon rata, bez želje da ju obnove, odlučile srušiti. Obrazloženje je bilo: “… ne predstavlja nikakvu arhitektonsku ili umjetničku vrijednost, to s te strane njezino rušenje neće predstavljati nikakav gubitak”.

Točno na današnji dan 1948. godine započelo je rušenje crkve sv. Ćirila i Metoda i trajalo je pune dvije godine.

– Tako je započelo dvogodišnje rušenje “ruševne crkve” duge 44 m, široke 18 m, zidova visokih 15,40 m, sa zvonikom 66,70 m. U crkvi bi bilo mjesta za 2000 ljudi. Radilo se o jednoj od najvećih crkava podignutih u hrvatskom historicizmu. “Ruševnu crkvu” rušili su dvije godine jer je bila toliko čvrsta, kažu iz Nacionalnog svetiša sv. Josipa i Župe BDM Snježne koja danas u 17:30 na temeljima srušene crkve, sadašnjeg dječjeg igrališta, organiziraju obilježavanje 70. obljetnice početka rušenja crkve svetog Ćirila i Metoda u Karlovcu.

Pročitajte i ovo

FREE OF CHARGE

Besplatan parking u Karlovcu za hibridna i električna vozila