Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  5C° Karlovac

 • weather-image

  5C° Duga Resa

 • weather-image

  6C° Ogulin

 • weather-image

  5C° Ozalj

 • weather-image

  2C° Slunj

Život Podijeli

Pronađeno 9 autohtonih vrsta trsova na području Ozlja

Sve je više zainteresiranih za autohtone vrste trsova i vina

Istraživanjem starih zaboravljenih vinograda na području Vrhovca, Vivodine, Svetičkog Hrašća i Fratrovaca, otkriveno je čak 9 autohtonih sorti trsova.

-Za sada smo ih uspjeli opisati osnovnim biološkim karakteristikama. Odnosno osnovnim karakteristikama grozda i trsa. Sljedeći korak je tek da ih razmnožimo i nacijepimo, podignemo nešto veći vinograd s tim sortama kako bismo ih mogli gospodarski opisati. Tada ćemo znati točno kakve tipove vina daju. Tako ćemo i procijeniti njihovu gospodarsku vrijednost, pojašnjava Domagoj Stupić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Projektom, koji provodi Grad Ozalj u suradnji s Agronomskim fakultetom iz Zagreba, kako kaže profesor Stupić, pronađene sorte su itekako zanimljive.

-To je priča koja tek sada počinje. Sve se više specifične sorte traže u turističkoj i vinskoj ponudi. Sve se više traži autohtonost. Mislim da će ljudi biti sve više zainteresirani. Neki proizvođači su nam i pomogli pri traženju tih starih vinograda i obilasku terena. Možemo svakako reći da interes postoji, međutim taj je postupak relativno dug, ističe Stupić.

Trebat će 5 do 10 godina kako bi se došlo do sadnog materijala, a potom i promocije.

Ono što je posebno zanimljivo; istraživači su pronašli i dokumente iz 19. stoljeća koji svjedoče o tome kako je nasljeđe bavljenja vinarstvom i proizvodnja vrhunskog vina, karakteristična za područje cijele Karlovačke županije.

-Pronašli smo podatke kako je  ovo vinorodno područje i tada bilo poznato. Ne samo područje Vivodine i Vrhovca, to je specifično. No i područje Svetica, Svetičkog Hrašća je bilo bogato vinorodno područje. Tu možemo pribrojiti i Netretić kao i područje oko Slunja, poručuje Stupić.

Bogatu tradiciju sada je nužno aktualizirati i iskoristiti na najbolji način.

Pročitajte i ovo

SVJEDOČENJE PREŽIVJELIH

Dokumentarac “Štafeta smrti” o proboju iz Bogdanovaca večeras u Dugoj Resi