Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  8C° Karlovac

 • weather-image

  8C° Duga Resa

 • weather-image

  12C° Ogulin

 • weather-image

  8C° Ozalj

 • weather-image

  6C° Slunj

Županija OBIČAJI Podijeli

Prvi susret rozganja u Zadobarju- prijave do petka

Rozganje je pod zaštitom nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske

Sve žene s područja cijele Karlovačke županije, ali i muškarci koji su od svojih starih naslijedili vrhunsko umijeće rozganja, do petka, odnosno 12. siječnja mogu se prijaviti na susret Rozgalica u Zadobarju. Riječ je o prvoj takvoj manifestaciji kod nas.

Zabavni susret održat će se na dan sv. Antuna koji je i zaštitnik Zadobarja, 17. siječnja u 18:00 u prostoru KUD-a Zadobarje, ističe to Ljiljana Sudac, voditeljica KUD-a Zadobarje.

-Ovaj izričaj je uvršten u nematerijalnu kulturnu baštinu Republike Hrvatske. Naziva se još i rozanje, ojkanje, pjevanje samica itd. Cilj je bio da se žene koje rozgaju izdvoje od gudaca i svirača pa da samostalno pokažu načine rozganja. Postoje rozgalice različitih tematika, od ljubavnih, svadbenih običaja te radnih običaja. Obično se rozgalo kada se nešto radilo u vinogradima ili na polju.

Osim rozganja, nastupit će i svirači. Sve će svojom poezijom počastiti i pjesnici iz Zagreba. Voditelj Radio Mrežnice, Damir Valent Dado, predstavit će i svoju nanjnoviju knjigu kratkih priča.

Svi su dobro došli. Susret je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo

NAJBOLJI

Folklorni ansambl “Matija Gubec” najbolji amaterski ansambl u Hrvatskoj u koreografiranom folkloru