Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  26C° Karlovac

 • weather-image

  24C° Duga Resa

 • weather-image

  24C° Ogulin

 • weather-image

  24C° Ozalj

 • weather-image

  24C° Slunj

Županija I NASTAVNIKE OCJENJUJU Podijeli

Šestero nastavnika iz Karlovačke županije dobilo nove titule, ali i veću plaću

Unaprijeđeni su Tea Borković, Irena Smolčec, Ivana Huljev, Andreja Pevec, Dragan Sabljak i Tomislav Šegina

Agencija za odgoj i obrazovanje objavila je imena 478 odgojitelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika koji su napredovali u zvanje mentora i savjetnika. Među njima je šestero njih iz Karlovačke županije.

Tako je učiteljica matematike iz OŠ Grabrik Tea Borković napredovala u učitelja savjetnika. Učiteljica njemačkog jezika Irena Smolčec iz OŠ Mahično postala je učitelj savjetnik, a nastavnica kemije iz Gimnazije Karlovac Ivana Huljev postala je profesor savjetnik. Nastavnica hrvatskog jezika Andreja Pevec iz Šumarske i drvodjeljske škole u Karlovcu postala je profesor mentor. Nastavnik informatike Dragan Sabljak iz Gimnazije Bernardina Frankopana u Ogulinu postao je profesor mentor, a nastavnik vjeronauka Tomislav Šegina iz karlovačke Gimnazije postao je također profesor mentor.

Spomenuta dva zvanja stječu obrazovni djelatnici koji svojom stručnošću, pedagoškim metodama, uzornim radom i trajnim stručnim usavršavanjem unapređuju nastavni proces poučavanja, kao i odgojno-obrazovni sustav u cjelini.

Prema još uvijek važećem pravilniku, u oba se zvanja odgojno obrazovni djelatnici biraju na pet godina, a u isto zvanje mogu biti ponovno izabrani. Promoviranjem u zvanje mentora i savjetnika, osim titule, nastavnici dobivaju i uvećanu plaću. No, time i pravo i obvezu na rad dijelom radnog vremena za potrebe Ministarstva znanosti i obrazovanja na poslovima stručno-pedagoškog nadzora, mentorstva pripravnicima, stručnog usavršavanja i slično.
Trenutno je na javnoj raspravi Pravilnika o napredovanju i nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, odgojitelja, stručnih učitelja i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima. Njime se, osim zvanja mentora i savjetnika, planira uvesti i treće – zvanje izvrsnog savjetnika. Uz to, prvi puta se uvodi i nagrađivanje učitelja

Nova svečana promocija odgojitelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika u zvanje mentora i savjetnika održat će se 8. veljače 2019. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Vezani članci

Pročitajte i ovo

KARLOVAČKA ŽUPANIJA

Nezaposlenost tri mjeseca u padu. Krajem svibnja bez posla 3.132 osobe