Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  16C° Karlovac

 • weather-image

  16C° Duga Resa

 • weather-image

  17C° Ogulin

 • weather-image

  16C° Ozalj

 • weather-image

  12C° Slunj

Županija UVIJEK UZ PACIJENTE Podijeli

Sretan dan medicinskih sestara i tehničara

U OB Karlovac danas zdravstvenu njegu pruža 373 medicinske sestre

U Općoj bolnici Karlovac, kao i dosadašnjih godina obilježava se Međunarodni Dan sestrinstva i to ove godine pod sloganom „Sestrinstvo-glas koji vodi“.

Dan sestrinstva jedinstveni je dan u godini kada se skreće pozornost na rad medicinskih sestara i tehničara i njihovu ulogu u njezi bolesnih i zaštiti zdravih ljudi. Temelj sestrinske prakse je briga za zdravlje i dobrobit pojedinca i zajednice osiguravanjem pristupa zdravstvenoj skrbi, upoznavanjem s različitim potrebama te provođenjem sigurne i kvalitetne skrbi.

– Medicinske sestre provode najviše vremena s pacijentima ali i s njihovim obiteljima te često imaju saznanja iz prve ruke koja imaju značajan utjecaj na zdravlje i dobrobit pojedinca.

Medicinske sestre moraju posjedovati stručna znanja i vještine kako bi mogle pružati sigurnu, učinkovitu i kvalitetnu zdravstvenu njegu. Obrazovanje je prepoznato kao najvažniji čimbenik koji osigurava kvalitetu pružene sestrinske i ujedno zdravstvene skrbi jer podiže razinu sigurnosti pacijenata prilikom boravka u zdravstvenim ustanovama.

– Prepoznala je to i OB Karlovac koja planirano za svoje medicinske sestre i tehničare provodi kontinuirane edukacije. U OB Karlovac danas zdravstvenu njegu pruža 373 medicinske sestre, od čega je 80 prvostupnika sestrinstva te 9 visokoobrazovanih medicinskih sestara s daljnjom tendencijom porasta broja visokoobrazovanih medicinskih sestara. Osim formalnog obrazovanja na prediplomskim i diplomskim sveučilišnim studijima za obavljanje procesa rada nužne su edukacije koje medicinske sestre prolaze kroz različite oblike tečajeva, kongresa iz područja svoje i srodnih djelatnosti.

Profesija je to od vitalnog značaja za zaštitu i poboljšanje zdravlja pomažući ljudima u brizi o vlastitom zdravlju pružanjem kontinuirane zdravstvene njege kada je to potrebno. Sestrinstvo je profesija, a ujedno i poziv koji traži ono najljepše u ljudskom biću, a to je čovječnost i predanost pozivu.

Drage medicinske sestre i medicinski tehničari, sretan vam vaš dan.

Pročitajte i ovo

LEGALIZACIJA SE "VRAĆA KUĆI"

Ukida se Agencija za legalizaciju, gradovima i županijama vraćaju neriješene predmete