Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  17C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  18C° Ozalj

 • weather-image

  16C° Slunj

Karlovac IZLOŽBA NA 24 SATA Podijeli

Šutljivi pjevači u izlogu Galerije Povrženić

Maske od kože krase najstariju karlovačku staklarnicu

Zbor od dvanaest “Šutljivih pjevača” samo 24 sata krasi izlog karlovačke “Galerije Povrženić”. Rad su zagrebačkog umjetnika Branimira Vardaja – Ice koji ih, jedini u Hrvatskoj izrađuje na tradicionalan način od kože.

– Koža se moči u kupki, omekša se sa kemikalijama onda se postepeno navlači rukama na drveni kalup. U formu se utiskuje posebnim alatima od korjena šimšira i dijelovi se zasušuju. Nikako se ne smije sve zasušiti jer se onda ne može dobiti oblik, otkrio je za Radio Mrežnicu sam autor.

U Galeriju Povrženić maske, tj. 12 šutljivih pjevača stigli su zahvaljujući prijateljstvu autora s vlasnikom Tihomirom Povrženićem.

– U našoj galeriji izložene su najviše slike naših karlovačkih i naravno hrvatskih umjetnika. Ideja da se izlože ove maske došla je sponatno prije dva tjedna da bi se to moglo za sami fašnik napraviti tu kod nas u Karlovcu. Izložba će trajati vrlo kratko, ali sve lijepe stvari su kratkotrajne.

Do kad točno će sutra maske krasiti njihov izlog u Mačekovoj ulici 4 ovisi o ‘raspoloženju Šutljivih pjevača’.

Autora, maske i Karlovac veže jedna važan poveznica – koža. Karlovac je nekada bio središte kožarske industrije pa je i ovo svojevrsni hommage tom dijelu karlovačke povijesti. Ona puno čvršća poveznica Branimira Vardaje Ice je prijateljstvo s karlovačkim motoristima koji su ga upoznali ne samo kao umjetnika već i kao čovjeka koji od kože radi brojne druge stvari, kaže prijatelj Tomo.

– Posebno predmete koji su simpatični motoristima i motoristicama i on na svakom našem susretu, a i na susretima diljem Hrvatske izlaže svoje predmete i uglavnom ih poklanja.

Posljednje odredište ovim maskama od kože je Belgija. Ico ih planira pokloniti jednoj tamošnjoj galeriji u znak zahvalnosti što mu je ova kraljevina jedno vrijeme pružala dom.

Pročitajte i ovo

MUZEJ DOMOVINSKOG RATA

U Muzeju Domovinskog rata na Turnju u tjedan dana više od 860 posjetitelja