Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  20C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  14C° Ogulin

 • weather-image

  13C° Ozalj

 • weather-image

  12C° Slunj

Županija DANI PONOSA Podijeli

Sutra obljetnica “Oluje”, svečano u cijeloj zemlji

I u Karlovačkoj županiji nizom događanja bit će obilježena obljetnica Oluje

Sutra je 23. godišnjica Vojno redarstvene akcije Oluja, veličanstvene akcije kojom je Hrvatska vratila svoj dugo okupirani teritorij tzv. SAO Krajine.
Oslobođeno je oko 11 tisuća četvornih kilometara okupiranog područja, a oslobađanje Knina bilo je kruna akcije.

Akcija Hrvatske vojske i specijalnih policijskih jedinica počela je u petak, 4. kolovoza, u pet sati. Građanima srpske nacionalnosti s okupiranih područja Knina, Gračaca, Lapca, Korenice, Slunja, Gline, Dvora i Petrinje porukom se obratio tadašnji predsjednik države Franjo Tuđman, pozvavši ih da ostanu u svojim kućama. U ranim večernjim satima 4. kolovoza javnost je upoznata da akcija teče prema planu. Te večeri vojska i policija oslobodile su Sveti Rok, samo su nekoliko kilometara od Knina koji je u okruženju, kao i više gradova na okupiranim područjima.
Najveći uspjeh u operaciji postignut je 5. kolovoza, u prijepodnevnim satima, kad su pripadnici 4. i 7. gardijske brigade Hrvatske vojske oslobodili Knin, dotadašnje središte i simbol srpske pobune, a točno u podne na Kninskoj tvrđavi zavijorila se 20-metarska hrvatska zastava. Osim Knina, oslobođeni su i Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrlika, Primišlje u blizini Slunja i Dubica, a hrvatske snage došle su na međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH.

U Karlovačkoj županiji bit će također obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 23. obljetnica Vojno redarstvene operacije “Oluja”. U 8 sati i 30 minuta izaslanstva Hrvatske kopnene vojske, Policijske uprave karlovačke, Karlovačke županije, Grada Karlovca i braniteljskih udruga položiti vijence i zapaliti svijeće pred središnjim križem groblja Jamadol u Karlovcu. U 9 sati će u crkvi Presvetog Srca Isusova biti služena Sveta misa, a potom će u 10 sati i 30 minuta, u organizaciji Udruge “Rebels”, u Aleji hrvatskih branitelja biti održano zajedničko druženje.

Pročitajte i ovo

VOJNIĆ

DS Smith Plastics iz Kupljenskog najavio širenje kapaciteta i nova zapošljavanja