Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  0C° Karlovac

 • weather-image

  0C° Duga Resa

 • weather-image

  6C° Ogulin

 • weather-image

  0C° Ozalj

 • weather-image

  -4C° Slunj

Karlovac KUPA NATURA Podijeli

Tri mjeseca edukacije o zaštiti prirode i očuvanju Kupe

Kupa je rijeka života posebno onima koji uz nju žive

Puna tri mjeseca trajale su aktivnosti Ronilačkog kluba “Žabac” na edukaciji učenika i građana o zaštiti prirode i očuvanju rijeka, posebno Kupe.

Održavane su u sklopu projekta “Kupa Natura” kojeg Žapci provode u suradnji sa Društvom za promicanje kulture življenja “Zvono uz Kupu” iz Zamršja.

Radionice na Žitnoj lađi, u školama Rečica i Skakavac

Prve radionice održane su na žitnoj lađi “Zora” sa građanima i najmlađima te su odrađeni podvodni monitorinzi i praćenja stranih invazivnih vrsta u Korani i Kupi. Za kraj ovog, trećeg ciklusa “Kupe Nature”, članovi RK “Žabac” odradili su i edukacije za učenike Osnovne škole Rečica i Osnovne škole Skakavac.

– Učenici obje škole imali su se prilike upoznati s ronjenjem kao potencijalnim zanimanjem i profesijom, kao važnim alatom u očuvanju i zaštiti prirode, posebice rijeka. Upoznali su se i sa dvije strane invazivne vrste školjkaša, istočnoazijsku bezupku i krupnorebrastu kotaricu, kažu iz RK Žabac.

Podsjetimo, ove školjke su članovi kluba detektirali tijekom 2014. i 2015. u Kupi na području Karlovačke i Zagrebačke županije. Građane i učenike koji su prošli edukacije naučili su i kome dojaviti ako uoče iz flore i faune nešto za što misle da ne pripada u stanište te kako i gdje mogu volontirati u području zaštite okoliša i prirode.

Projekt su financijski pomogli Hrvatske vode i Zajednica županija.

Vezani članci

Pročitajte i ovo

ŽIVOT S OSMIJEHOM

Sv. Nikola posjetio 70 udomljenih mališana, predstavljena i brošura o udomiteljstvu