Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  8C° Karlovac

 • weather-image

  8C° Duga Resa

 • weather-image

  9C° Ogulin

 • weather-image

  8C° Ozalj

 • weather-image

  7C° Slunj

Županija BOLJI DANI Podijeli

U Plaški ove godine stiže 17 milijuna kuna investicija, sređuju se zemljišne knjige, razvija turizam

Plaški za novorođene daje 7.000 kuna, do sad su već isplatili oko 84.000 kune, u općini je 25 iznajmljivača, noćenje u Janjoj Gori 50 do 60 eura…

Plaški će ove godine biti veliko gradilište. Osim energetske obnove škole i dvorane, uređivat će se i vatrogasni dom, asfaltirati ceste, mijenjati vodovod.

Svaka kuna koja dođe u ovu malu, i jednu od siromašnijih općina u Karlovačkoj županiji, je dobrodošla. U 2019., kaže načelnik Pero Damjanović, stići će nekoliko milijuna kuna.

– Otprilike 17 milijuna kuna radova će biti u općini Plaški ove godine, naglašava.

Sa ukupno 5,8 milijuna kuna decentraliziranog novca županije i Ministarstva graditeljstva bit će energetski obnovljena osnovna škola u Plaškom. Bespovratni novac stiže i za još niz projekata.

Nakon što je u Plaški stiglo prvo 3D kino u Karlovačkoj županiji od jeseni će imati i nove sjedalice, pa Damjanović kaže da će imati mini Cinestar

-Na Mjeri 7.4.1. prošao nam je vatrogasni dom 7,5 milijuna kuna vrijedna investicija. Bit će i asfaltiranja preko Ministarstva regionalnog razvoja, dvije ceste i to je otprilike oko 400 tisuća kuna, bit će izmjena vodovoda od oko 2 milijuna. Znači, Plaški će biti veliko gradilište. Jesmo mali, ali sredstva polako dolaze, dodaje Damjanović.

Da bi se mogao povlačiti europski novac Općina mora srediti svoje zemljišne knjige koje su u velikom dijelu nestale u ratnim zbivanjima.

– Ostaje nam za vratiti još tri katastarske općine da se možemo kandidirati prema Europskoj uniji. Zemljišne knjige su kod nas bile van snage. Dok ih uz pomoć Karlovačke županije nismo vratili odnosno stavili da su u funkciji nismo mogli povlačiti nikakva europska sredstva.

Sve što rade, kaže Damjanović daje rezultate. Rađa se više djece, a stanovništvo sve više okreće k turizmu.

– Imamo mjeru od 7.000 kuna za novorođenčad, a do danas je isplaćeno oko 84.000 kuna. Više je i poreza na promet nekretnina, dosta se kupuje i prodaje u općini Plaški. Turističko smo odredište, imamo 25 iznamljivača. Tko bi rekao prije 7,8 godina da će u Janjoj Gori biti 50, 60 eura spavanje, ali evo, imamo četiri bazena, ponosno nabraja Damjanović.

Pročitajte i ovo

DOŠAŠĆE

Ozaljčani, veliki i mali, kite božićno drvce dobrih želja