Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  17C° Karlovac

 • weather-image

  17C° Duga Resa

 • weather-image

  19C° Ogulin

 • weather-image

  17C° Ozalj

 • weather-image

  16C° Slunj

Život ENERGIJA JE OKO NAS Podijeli

Umjesto fosilnih goriva sve češće korištenje obnovljivih izvora energije

Biomasu, energiju vjetra i sunca…koristi većina zemalja EU-a

Mogućnosti zamjene fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije bila je tema stručnog skupa u karlovačkoj Županijskom komori.

– Potrebno je potaknuti korištenje domaćih resursa. U skladu s objavljenim pozivom na dostavu projektnih prijedloga u uslužnom sektoru- turizam, trgovina- u području energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, nekoliko karlovačkih poduzetnika iskazalo je interes za obnovljim izvorima energije te se sprema javiti na natječaje, naglasio je predsjednik komore Zlatko Kuzman.

Porast korištenja obnovljivih izvora energije bilježi se u većini zemalja Europske unije i to biomase, energije vjetra i sunca i drugo.

– Cilj je promijeniti europski energetski sustav na temelju novih smjernica i provedbenih propisa Europske komisije u okviru klimatsko–energetske politike EU do 2030., rekao je voditelj Grupacije za energiju Sunca u HGK Ljubomir Majdandžić.

Poslovna praksa Solane Pag primjer je održive i ekonomične proizvodnje u službi zaštite okoliša. Bogdan Želehovski iz solane kaže kako su ukinuli potrošnju mazuta i prešli na kotlovnicu na biomasu, smanjena je vrijednost emisije onečišćavajućih tvari, uklonjeni stari spremnici dok se novonastali otpad – pepeo koristi u pročiščavanju otpadnih voda.

Pročitajte i ovo

PRAVA APOKALIPSA

Strašno nevrijeme praćeno kišom, tučom, grmljavinom i jakim vjetrom protutnjalo karlovačkim i dugoreškim krajem