Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  6C° Karlovac

 • weather-image

  6C° Duga Resa

 • weather-image

  10C° Ogulin

 • weather-image

  6C° Ozalj

 • weather-image

  4C° Slunj

Život VOJNA VJEŽBA Podijeli

Vojnici iz Crne Gore, BiH, Sjeverne Makedonije i Slovenije u Slunju

U Hrvatsku je ušlo 286 pripadnika i 71 vozilo oružanih snaga spomenutih zemalja. Sudjeluju u međunarodnoj vježbi Imediate Response 19

U Hrvatsku je jučer, sve do Slunja, cestovnim putem stiglo 286 pripadnika i 71 vozilo oružanih snaga Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Slovenije. Dio su međunarodne vojne vježbe Imediate Response 19.

Preko graničnog prijelaza Karasović stiglo je tako šest motornih vozila i 22 pripadnika vojske Crne Gore, a preko graničnog prijelaza Ličko Petrovo Selo stiglo je 99 pripadnika oružanih snaga Bosne i Hercegovine sa 17 motornih vozila HMMWV i tri teretna vozila.

Vojska Sjeverne Makedonije, ukupno 30 pripadnika s 12 motornih vozila u Republiku Hrvatsku stiglo je preko graničnog prijelaza Bajakovo, a preko graničnog prijelaza Macelj stiglo je 135 pripadnika i 36 motornih vozila iz sastava slovenske vojske.

– Riječ je o snagama koje su stigle na vojni poligon „Eugen Kvaternik“ kod Slunja gdje će sudjelovati u međunarodnoj vojnoj vježbi Imediate Response 19 u sastavu multinacionalne bojne, zajedno sa pripadnicima oružanih snaga Hrvatske, Mađarske, Albanije, SAD-a, Poljske, Francuske, Ujedinjene Kraljevine, Litve i Njemačke, pojašnjavaju iz MORH-a.

Hrvatskim oružanim snagama dodijeljeno je zapovjedništvo multinacionalne bojne, što uključuje zapovjednika bojne i vodeća stožerna mjesta. Jedan od osnovnih ciljeva vježbe je uvježbavanje vojne mobilnosti, odnosno mobilnosti multinacionalnih snaga.

Vježba se inače provodi do 6. lipnja 2019. na teritoriju Hrvatske i to na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” Slunj, u vojarni “Josip Jović” u Udbini te na području Slovenije i Mađarske. Vježbu planira i usmjerava Zapovjedništvo američkih snaga za Europu (USEUCOM) s težištem na uvježbavanju snaga zemalja članica A-5 inicijative.

Pročitajte i ovo

STIŽU PSI IZ CIJELOG SVIJETA

Više od 1400 pasa ovog vikenda u Karlovcu