Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  20C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  14C° Ogulin

 • weather-image

  13C° Ozalj

 • weather-image

  12C° Slunj

Život 10 STOLJEĆA ŽUPE Podijeli

Župa Novigrad na Dobri u nedjelju slavi tisuću godina od prvog spomena

Prije tisuću godina Novigrad je bio dio Krčke biskupije

Velikih tisuću godina otkako se ime župe Novigrad na Dobri spominje u povijesnim knjigama, obilježit će u nedjelju 12. kolovoza ova župa i to velikim misnim slavljem i brojnim događanjima.

Jubilej kakvim se može pohvaliti malo koja župa, ona Uznesenja Blažene Djevice Marije u Novigradu na Dobri priprema već od početka lipnja, brojnim duhovnim obnovama, svjedočanstvima, klanjanjima i ostalim događanjima koja su privukla velik broj vjernika.

– Na ovaj podatak naišli smo u župnom arhivu prije nekoliko godina tijekom pripreme materijala za tiskanje župne monografije. Između ostalog u Imovniku pokretne i nepokretne nadarbinske imovine u Novigradu, sastavljenom po župniku Josipu Žuniću 1. siječnja 1926. zapisano je da je „Prije 1018. godine župa pripadala Krčkoj biskupiji.“. Vjerodostojnost ovog podatka utvrđena je i od strane Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu ovjerom imovnika, kaže pater Filip Vicić, novigradski župnik.

Ove nedjelje pripremaju svečano slavlje okrugle obljetnice i to kroz sveto misno slavlje u 11 sati koje će predvoditi pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski. Neizostavni dio slavlja bit će i procesija u kojoj će sudjelovati članovi kulturno umjetničkih, vatrogasnih i lovačkih društava u svečanim odorama, a nakon mise predviđeno je i pučko slavlje uz besplatnu podjelu gulaša.

Tu nije kraj događanjima jer se već tri dana kasnije, za blagdan Velike Gospe i dan župe očekuju brojni vjernici koji će se doći pokloniti Mariji.

Pročitajte i ovo

DAN ŠKOLE

FOTO: Dan OŠ I.G.Kovačić kroz riječ, ples, glazbu i pjesmu