Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  0C° Karlovac

 • weather-image

  0C° Duga Resa

 • weather-image

  -0C° Ogulin

 • weather-image

  0C° Ozalj

 • weather-image

  -1C° Slunj

Županija DA ILI NE Podijeli

19 razreda u Karlovačkoj županiji u samoizolaciji. Epidemiolozi tvrde da odluku donose u suradnji s prosvjetarima

Iako je rečeno da treba izbjegavati stavljati cijele razrede u izolaciju, 19 razreda je “izvan stroja”. Zašto, pitali smo epidemiologe

Iako je ministar Fuchs na početku školske godine najavio, a o tome govore i smjernice da zbog pozitivnog učenika ne idu više cijeli razredi u izolaciju odnosno da se to ne preporučuje, 19 razreda, od čega 17 osnovnoškolskih te 2 srednjoškolska u Karlovačkoj županiji su u izolaciji.

Prema zadnjim podacima, 42 osnovnoškolca i srednjoškolca su pozitivna, a time je u izolaciju “bačeno” 378 njihovih kolega. Roditelji čija su djeca u izolaciji kao i cijeli njihovi razredi pitaju se zašto se to radi, zbunjeni su onime što čitaju i slušaju na presicama stožera te se pitaju tko određuje da učenici budu kod kuće, a mnogi od njih smatraju odluke upitnima. Online nastavu smatraju najlošijim odabirom, a neki upiru prstom u epidemiologe čija je zadnja preporuka o potrebi testiranja djece kad iz škole izostanu nekoliko dana jer ih boli trbuh, trajala manje od 24 sata.

Na stranicama HZJZ  stoje upute koje možete pročitati ovdje. Zanimljivo je da već na početku preporuka stoji: Važan je individualan pristup u postupanju i uzimanje u obzir svih relevantnih čimbenika kako mjera samoizolacije bliskih kontakata oboljelih ne bi uzrokovala veće smetnje u provođenju nastave i obitelji učenika nego što je nužno.

Tko određuje kriterije i zašto se ponovno stavljaju razredi u izolaciju iako su naputci s početka godine drugačiji, pokušali smo saznati u karlovačkom Zavodu za javno zdravstvo.

Iz karlovačkog HZJZ-a odgovaraju: “Radi se po novim uputama odnosno smjernicama koje su svima dostupne na WEB stranici HZJZ-a, broj djece koja idu u samoizolaciju određuje se sukladno kriterijima bliskog kontakta u dogovoru epidemiologa i škola, stoji u objašnjenju kojeg potpisuje epidemiologinja Renata Hlaj.

Dalje se navodi, “da u smjernicama stoji da u slučaju širenja zaraze unutar razreda (sekundarni slučaj bolesti) u samoizolaciju ide cijeli razred. U ostalim slučajevima radi se o epidemiološkim kriterijima za samoizolaciju kao i kod bilo kojeg drugog kontakta ili kolektiva.”

-Npr. djeca u nižim razredima OŠ ne nose maske, igraju se pod odmorima, u produženom boravku. Djeca sudjeluju u grupnim aktivnostima, imaju satove tjelesnog i sl. Djeca tijekom boravka ne sjede cijeli dan u svojoj klupi, na razmaku od dva metra od druge djece bez ikakvog bliskog kontakta, objašnjavaju iz karlovačkog HZJZ.

Dodaju i da odluku o stavljanju u samoizolaciju donose epidemiolozi u suradnji sa prosvjetnim djelatnicima kako je i predviđeno u smjernicama.

Pročitajte i ovo

SEZONA

Na Trgu hrvatskih mučenika manji požar dimnjaka, sve u redu