Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  25C° Karlovac

 • weather-image

  25C° Duga Resa

 • weather-image

  24C° Ogulin

 • weather-image

  25C° Ozalj

 • weather-image

  24C° Slunj

Županija Podijeli

25 godina od eksplozije skladišta oružja

Bila je nedjelja, 13. listopada 1991. godine kada su ujutro oko 9 sati eksplodirali prostori vojarne nekoliko kilometara zračne udaljenosti od Svetišta Gospe od Čudesa. S obzirom na vrlo velik broj razasutih najrazličitijih neeksplodiranih ubojnih sredstava na prostoru skladišta te prostoru koji je pored toga i miniran, teško je u ovom trenutku pretpostaviti koliko će […]

Bila je nedjelja, 13. listopada 1991. godine kada su ujutro oko 9 sati eksplodirali prostori vojarne nekoliko kilometara zračne udaljenosti od Svetišta Gospe od Čudesa.

S obzirom na vrlo velik broj razasutih najrazličitijih neeksplodiranih ubojnih sredstava na prostoru skladišta te prostoru koji je pored toga i miniran, teško je u ovom trenutku pretpostaviti koliko će vremenski trajati nužne mjere za otklanjanje daljnje opasnosti za ljude i imovinu.

Posljedice eksplozije ‘oštarskih magazina’ JNA do danas nisu sanirane i za stanovnike ovoga kraja i dalje predstavljaju veliku opasnost.

– Prvo je zagađenost zraka, vode i zemlje od posljedica eksplozije, potrebno je napraviti analizu stanja i dati sugestije oko daljnjeg rješavanja zagađenog prostora; drugo na tom prostoru je došlo do stradavanje te trajne invalidnost više mještana, osobito prilikom skupljanja sekundarnih sirovina. Posljednji tragični događaj zbio se 14. veljače 2014. godine; treće do danas nije sanirana ratna šteta nastala prilikom eksplozije na mnogim obiteljskim i društvenim objektima, tako i na našem Svetištu, kaže župnik Ante Luketić.

Za pet godina Svetište će obilježiti i 500. godina od uništenja kao Katedrale Modruških biskupa. Turci su je spalili 1521. Zato današnjim okruglim stolom žele senzibilizirati svekoliku javnost – civilnu i crkvenu – oko temeljitijeg planiranja uređenja ovog povijesnog zdanja nulte kategorije zaštićenog od Ministarstva kulture.

Okrugli stol vodi umirovljeni general Marko Lukić, a govorit će admiral Davor Domazet-Lošo o geostrateškoj važnosti Modruško-ogulinskog kraja u Domovinskom ratu; voditelj razminiranja uništenih skladišta tzv. JNA Marijan Nikolaus iz ravnateljstva MUP-a te Davor Trupković, pomoćnik ministra kulture  o važnosti svetišta Gospe od Čudesa te potrebitim etapama obnove.

Početak je u 18:30 sati u Staroj školi u Oštarijama.

Pročitajte i ovo

RADIONICA IGRAONICA

Klijanac i Pup organizira Šumsku školu, ali i brojne zabavne aktivnosti za klince