Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -3C° Karlovac

 • weather-image

  -3C° Duga Resa

 • weather-image

  -5C° Ogulin

 • weather-image

  -3C° Ozalj

 • weather-image

  -4C° Slunj

Život SJEĆANJE NA TURANJ Podijeli

28 bengalki večeras nad Turnjem, izložbe i sjećanje na dan kad je počeo rat: Bio je petak, kao i danas

Oko podneva počeli su nadlijetati avioni JNA, a onda…

Na prostoru Muzeja Domovinskog rata na Turnju večeras će biti zapaljeno 28 bengalki u spomen na obljetnicu iz 1991. godine kad je napadnut Karlovac upravo preko Turnja, a onda i Duga Resa.

Dio je to programa obilježavanja Sjećanja na Turanj , a osobito ga obilježavaju u Osnovnoj školi Turanj. Dan je to kad je učenicima te škole prekinut sat i njihova igra. Sjećanje na Turanj je spomen na očeve, sinove, braću, rođake i dobre susjede hrvatske branitelje koji su na Turnju i Slunjskim brdima branili svoj grad.

Danas će u OŠ Turanj u 11 sati biti otvorena izložba koju priprema brigadir Dubravko Halovanić “Karlovački počasni vod ZNG 91”, potom će se položiti vijenci na spomenik braniteljima, u 14 sati otvoriti izložba Dvonacija, a kasnije je predviđeno prigodno druženje. U 17 sati kod spomenika će biti okupljanje branitelja, a sat kasnije paljenje 28 bengalski na prostoru muzeja.

U isto vreijeme, i Udruga HVIDR-a Karlovac danas organizira obilježavanje obljetnice napada na Karlovac. Postavit će izložbu ratnih fotografija u Domobranskoj ulici, a tijekom dana zapalit će i lampione na mjestima gdje su pale prve granate na Karlovac. Izložba se otvara u 10 sati., a od 12,30 pale lampioni na Korzu.

Kako je počelo….

Kao i danas, bio je petak, tog 4. listopada 1991.

Iako je ratni vihor već zahvatio Slavoniju,Banovinu, dalmatinsko zaleđe, život se na karlovačkom području još uvijek odvijao kao da iza tog petka slijedi vikend,u kojem će se pobrati grožđe, kukuruz, ili odmoriti malo.
Đaci su bili na nastavi, radnici na poslu.
Onda su oko podneva zrakoplovi ondašnje armije pobacali padobrančiće koji su označavali ciljeve, a sa Slunjskih brda dopirale su detonacije i rafali. Tako je počelo…
Granate su zasule Turanj, Karlovac, Dugu Resu,baš u trenutku dok je tisuće “Pamučara” išlo s posla.
Roditelji su jurili po djecu u škole i vrtiće, posljednji prognanici pristizali su u Karlovac, a gorjelo je nebo i zemlja. Granate su zapalile zgradu Auto Hrvatske kod tržnice, izrešetale Autobusni kolodvor, ljudi su pogibali u parkovima na Rakovcu za vrijeme partije šaha…Prvi dan rata, prije 28 godina, dan koji mnogi nikad neće zaboraviti.

Pročitajte i ovo

ZEMLJA RADI

Tlo u Turskoj trest će se još jako dugo: Jedan kontinent “gura” drugog, ali da nema potresa, nestali bismo