Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  14C° Karlovac

 • weather-image

  14C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  14C° Ozalj

 • weather-image

  13C° Slunj

Život KLIMAVA KLIMA Podijeli

Svibanj 2019. bio je sve samo ne proljetni mjesec

Ovogodišnji svibanj klimatološki se prošetao od ranog proljeća s dahom zime preko jesenske tmurnosti tek rijetkom naznakom nadolazećeg ljeta

Svibanj 2019. bio je sve samo ne proljetni mjesec. Ostat će upamćen po hladnoćama zbog kojih se do njegova zadnjih dana ložilo kao na početku sezone grijanja, a nije izostao ni dašak zime jer padao je i snijeg.

Oborina je bilo toliko toliko da su rijeke poplavile ceste, dvorišta pa i neke kuće – palo je ukupno 169 litara kiše po četvornom metru, a prosjek je oko 90 – 100 litara.

Bilo je snijega, mraza, orkanskog vjetra, pa čak i sunčanih dijelova “rascvjetalog maja”.

Za razliku od svih ovogodišnjih mjeseci, koji su bili 2 – 3 stupnja topliji od prosjeka, svibanj je upravo toliko bio hladniji što ga čini jednim od dva najhladnija maja u povijesti.

Takvo vrlo nestabilno i vlažno vrijeme “pobralo” je veći dio rascvalih voćak , a bolje nisu prošle ni tek zasađene sadnice i flanci povrća. Dok se grožđe još nekako drži nakon svih kiša i mrazeva i njemu prijete brojne bolesti pa vinogradari moraju biti na oprezu.

Lipanj ima težak zadatak – uvjeriti nas da smo klimatološki ušli u ljeto i da su proteklih tjedana tako često korišteni stihovi – “vidjela sam snijeg u maju” i “u meni jesen je, a svi kažu da je proljeće”, stvar prošlosti.

Foto: Arhiva RM

Pročitajte i ovo

VRIJEDNA PRIČA

Farma “M Brothers” sjajan primjer upornosti i želje za kvalitetom: 650 goveda, 600 svinja i 200 muflona za budućnost stočarstva na Kordunu