Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  31C° Karlovac

 • weather-image

  31C° Duga Resa

 • weather-image

  28C° Ogulin

 • weather-image

  31C° Ozalj

 • weather-image

  30C° Slunj

Video Život FOTO, VIDEO Podijeli

40 inženjeraca HV-a danas preko Korane lansiralo dosad najveći Bailey most u Hrvatskoj

Dužina je 42,7 m, nosivost je 40 do 48 tona, trozidni, dvokatni s 14 polja

U samo sedam dana inženjerci Hrvatske kopnene vojske sastavili su Bailey konstrukciju lansirnog mosta i danas ga uspješno lansirali preko rijeke Korane. U Turanjskom Poloju spojili su Turanj i Logorište kako bi mostom dugim 42,7 metara mogla prolaziti mehanizacija i kamioni s materijalom za izgradnju nasipa.

Hrvatskoj vojsci ovo je do sad najveći Bailey most kojeg su napravili.

-Od kad postoje Oružane snage Republike Hrvatske ovo je prvi most ovakve dužine, težine i nosivosti. Znači,  prvi put se u Hrvatskoj vojsci radi takav most. Dužina je 42,7 metara, nosivost je 4o tona za gusjeničko i 48 tona za osovinsko opterećenje. Inače smo radili ovakve mostove, konstrukcije trozidne, dvokatne, ali uvijek s manje polja. Svi su bili s 11, 12 polja, a ovaj je prvi put s 14 polja, objasnio je uoči današnjeg lansiranja časnički namjesnik Dario Vukošić.

Civilno – vojna suradnja na djelu

Vojska je i ovim mostom još jednom priskočila u pomoć karlovačkim civilnim strukturama u borbi protiv poplava tj. izgradnji obrane od poplave. Cijelo vrijeme s njima na terenu bili su i djelatnici Vodoprivrede. Mladi poručnik Filip Petravić, zapovjednik 3. pontonirskog voda bilo je koordinirati rad jednih i drugih kako bi današnje lansiranje bilo uspješno.

-Lansiranje mosta u prijevodu znači da je sastavljen na obali, stavljen na valjke i onda je uz pomoć stroja gurnut na drugu stranu obale gdje ga se prihvaća na valjke.

Da nije bagera kojim je ovoga puta upravljao civil, trebalo bi im i više vremena, ali i daleko više ljudi

Pontonirsko – mosnoj satniji trebalo je danas manje od pola sata da most “gurnu” preko Korane.  Zapovjednik inženjerijske pukovnije brigadir Alan Srpak kaže kako je to dio njihove redovite obuke. Umjesto da ga slože na poligonu napravili su to na obali rijeke i to samo u tjedan dana.

-To je dosta dobro zato što imamo i mladih vojnika koji su prvi put na obuci. Kao zapovjednik sam jako zadovoljan  – nije bilo povreda, ovo je teški materijal koji se radi ručno, kaže brigadir Srpak.

-Govorimo o ukupno 80 tona materijala koje je trebalo dovesti i ugraditi. Radi se konstrukciji trozidnog, dvokatnog mosta kojim će moći prometovati inženjerijski strojevi i kamioni koji su potrebni za izradu nasipa, pojasnio je zapovjednik pontonirsko – mosne satnije natporučnik Dražen Lukunić.

U ekipi od 40 vojnika, dočasnika i časnika koji su radili na mostu dvije su žene. Zapovjednici 3. desetine 1. pontonirskog voda, skupnici Lari Dobrosavljević ovo je prvi put da sudjeluje u slaganju Bailey konstrukcije. Šest godina je u sustavu i kaže da će joj ovo iskustvo itekako dobro doći.

-Bila sam zadužena za desetinu rešetkaša. Jedna rešetka je teška 260 kilograma, šest vojnika imam koji nose rešetku, spajamo ih sa čepovima. Tri zida smo stavljali.

S privremenim mostom preko Korane odahnuli i stanovnici Turnja

Most će od idućeg tjedna biti u funkciji i služit će dok god će trebati prevoziti materijal za nasipe. Kad nasipi budu izgrađeni vojska će most maknuti.

Zahvaljujući ovoj vojno – civilnoj suradnji odahnuti mogu i stanovnici Turnja posebno oni uz D1. Zbog mosta kamioni s materijalom neće prolaziti ovom ionako preopterećenom cestom.

-Vidite i sami koliko tu vozila prolazi, vikendom je promet pojačan. Turistička sezona nadamo se da će ipak biti dobra, ali to sve utječe na promet na D1. Tako da, veliko rasterećenje će biti da kamioni s građevinskim materijalom i radni strojevi ne usporavaju promet i dodatno ne oštećuju cestu i most sa svojim teretom, naglasila je Sabina Protulipac iz Vijeća Gradske četvrti Turanj.

Pročitajte i ovo

SVJETLO NA DVORCU

FOTO: Noć tvrđava na Dubovcu