Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  14C° Karlovac

 • weather-image

  14C° Duga Resa

 • weather-image

  13C° Ogulin

 • weather-image

  14C° Ozalj

 • weather-image

  13C° Slunj

Karlovac TKO RADI NE BOJI SE GLADI Podijeli

45 uglavnom mladih karlovačkih poljoprivrednika dobilo potpore za mehanizaciju

Na poljoprivredi treba raditi puno, ali ništa nije teško kad se radi ono što se voli

Potrebno je jako puno rada, ali od poljoprivrede se može živjeti, poručilo je šest mladih karlovačkih poljoprivrednika koji su među onima kojima je Grad Karlovac odobrio zahtjeve za potpore za poljoprivrednu mehanizaciju.

Za ovu namjenu u proračunu je osigurano više od 761 tisuće kuna, potporu je zatražilo ukupno 86 poljoprivrednika s područja Karlovca, a odobrena je za njih 45.

-Od toga su 34 mlada poljoprivrednika i 1 OPG-a kojima je to osnovna djelatnost. Znači svi mladi poljoprivrednici koji su se prijavili na javni poziv, bez obzira žive li od toga ili rade to uz neku drugu djelatnost, dobit će potporu Grada Karlovca. Dobit će ih i 11 OPG-a koji isključivo žive od poljoprivrede, pojasnila je v.d pročelnica Andreja Vrbanek.

1853 OPG-a na području Karlovca, svake godini ih je 5 % više

Na području Karlovca registrirano je 1853 OPG-a, a zahvaljujući gradskim potporama koje su oko milijun i pol kuna, taj broj godišnje raste 5 %. Zato će se s njima nastaviti, naglasio je gradonačelnik Damir Mandić.

-Zdrava hrana nije samo trend, to nas čeka u budućnosti, što je pokazala i pandemija. Tako da mislim da gradska uprava tu može napraviti dodatne korake.

Biščanićev kukuruz, ječam i zob idu i u izvoz

Nikola Biščanić ima 32 godine i bavi se ratarstvom. U suradnji s bratom koji ima svoj OPG, obrađuje ukupno 70 hektara zemlje i proizvodi kukuruz, ječam i zob. Gradskim potporama kupio je veći traktor, ali i drugu mehanizaciju kojom će, kako kaže, lakše obavljati sve ratarske poslove.

-Svi naši proizvodi su već unaprijed prodani. Dio ide u izvoz, a drugi bratu i roditeljima koji imaju stoke tako da snabdijevamo i svoje potrebe, naglasio je Biščanić.

Na pitanje može li se živjeti od poljoprivrede odgovara:

-Potrebno je jako puno rada, ali iskreno može se živjeti. Treba samo raditi ono što volite i sve je u redu.

Pročitajte i ovo

POTVRDU, MOLIM

Aladrović najavio: Od 1. listopada covid potvrde u zdravstvu i socijalnoj skrbi