Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  26C° Karlovac

 • weather-image

  26C° Duga Resa

 • weather-image

  24C° Ogulin

 • weather-image

  25C° Ozalj

 • weather-image

  24C° Slunj

Hrvatska ANKETA MOJ POSAO Podijeli

47% ispitanih u anketi protiv cijepljenja, čak i da za to dobiju novčanu nagradu

Na cijepljenje u zamjenu za financijsku nagradu pristala bi petina ispitanika onih koji bi se inače cijepili

Prema rezultatima ankete koju je proveo portal Moj posao.hr, malo više od polovice građana (53%) zainteresirano je za cijepljenje, dok je 47% protiv, čak i u slučaju kada bi za to dobili novčanu nagradu. Anketom je obuhvaćeno 1800 ispitanika u Hrvatskoj.

Kao razloge odbijanja cijepljenja ispitanici ističu kako njihovo zdravlje i tijelo nemaju cijenu te kako ne bi pristali biti pokusni kunići farmaceutske industrije. Čak niti u slučaju financijske nagrade. Dio građana pak ne dovodi u pitanje sigurnost samog cjepiva, ali smatraju da je to privatna odluka pojedinca u koju poslodavac nema pravo zadirati.

„Da me poslodavac ucjeni time da će mi dati otkaz ako se ne cijepim, u istoj sekundi bih dala otkaz. Nitko nema pravo upravljati tuđim tijelom. Čak i da se želim cijepit, čim mi poslodavac da takav ultimatum – to je firma za koju ne želim raditi“, jedan je od komentara sudionika ankete.

Oni koji se planiraju cijepiti, to će učiniti neovisno o nagradi

Među građanima koji bi se cijepili, većina (64%) bi to napravila bez obzira na nagradu od strane poslodavca. Kako navode u komentarima, samo cijepljenje je nagrada i to čine zbog vlastitog zdravlja, a ne poslodavca. Međutim, kako neki ističu, dodatno nagrađivanje cijepljenja predstavlja lijepu gestu poslodavca.
Na cijepljenje u zamjenu za financijsku nagradu pristala bi petina ispitanika (21%) otvorenih za cijepljenje. U prosjeku, cijepili bismo se za novčanu nagradu u iznosu od 5.535 kuna (odgovori variraju od 200 do 50000 kuna).
Manji dio anketiranih (15%) ističe kako bi se cijepili samo ako bi odbijanje cjepiva značilo i gubitak posla. Kako navode u komentarima, u tom slučaju bi naknadno tužili poslodavca, a neki se pitaju zašto bi se cijepili besplatno, ako za to mogu dobiti novčanu nagradu.

Pročitajte i ovo

NIJE BILO SREĆE

Kvar na servu volana “izbacio” Magličića s relija