Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -0C° Karlovac

 • weather-image

  -0C° Duga Resa

 • weather-image

  -1C° Ogulin

 • weather-image

  -0C° Ozalj

 • weather-image

  -1C° Slunj

Karlovac STARI POBRATIMI Podijeli

55 godina prijateljstva: Grad Karlovac na proslavi 850. godišnjice grada Alessandrije

“Vjerujem da će se naše prijateljstvo i suradnja nastaviti u konkretnijem obliku kroz suradnju na europskim projektima”

Punih 55 godina traje prijateljstvo grada Karlovca i talijanskog grada Alessandrije pa je i ove godine, na proslavi 850. godišnjice Alessandrije bila i karlovačka delegacija.

Najzaslužnija za suradnju dvaju gradova i činjenicu da prijateljstvo traje od 1963., je naša sugrađanka Edita Gojak. Ona je od 2009. počasna građanka Alessandrije. Osim toga, o njoj i njezinom radu napisali su i knjigu, a prihod od prodaje ide karlovačkom Crvenom križu i Dječjem domu „Vladimir Nazor“. Nažalost, zdravlje joj nije dozvolilo da prisustvuje ovogodišnjem slavlju te su dogradonačelnica Andreja Navijalić i pročelnica Snježana Turalija bile jedine predstavnice Karlovca.

A Alessandrija je za svoj 850. rođendan u tri dana organizirala više od 30 različitih kulturnih, zabavnih i gastro programa. Svečana večera za predstavnike Grada Karlovca organizirana je u sjedištu alessandrijskog ogranka nacionalne udruge „Alpini“. Gradonačelnik Gianfranco Cuttica di Revigliasco naglasio je značaj dolaska prijatelja iz Karlovca u svjetlu buduće suradnje.

– Dolazak karlovačke delegacije je jako važan za grad, posebno u trenutku obilježavanja 850. godina osnutka. Zaista nisam mogao zamisliti da Karlovac ne prisustvuje proslavi. Nakon obavljenih razgovora, vjerujem da će se naše prijateljstvo i suradnja nastaviti u konkretnijem obliku kroz suradnju na europskim projektima te još bolje i kvalitetnije na svim razinama, istaknuo je.

Suradnja je važna i Karlovcu, naglasila je Navijalić.

– Osim na kulturnoj i obrazovnoj razini, želimo uspostaviti i gospodarsku suradnju, a njima kao i nama, članicama Europske unije je u interesu da se povežemo i zajednički realiziramo projekte kroz europske fondove. Slični smo u dosta područja, a slični su nam i razvojni ciljevi. Naš dolazak u Alessandriu možemo smatrati prvim korakom jednoj konkretnijoj suradnji, a već sljedeći susret treba okupiti gospodarstvenike kako bi vidjeli koje su mogućnosti suradnje i razmjene, jer u drugim segmentima društvnog života postoji zaista kvalitetna suradnja naših dvaju gradova.

Pročitajte i ovo

BRZA ŠKOLA

Grad žurno o “Dragojli”: Na vrijeme ćemo donijeti odluku o modelu nastave