Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  21C° Karlovac

 • weather-image

  21C° Duga Resa

 • weather-image

  19C° Ogulin

 • weather-image

  20C° Ozalj

 • weather-image

  22C° Slunj

Šonje procjenjuje da će nezaposlenost u Hrvatskoj u ostatku godine rasti, pri čemu navodi da je od 18. ožujka broj nezaposlenih skočio sa 135 na gotovo 160 tisuća ljudi prijavljenih na burzu rada Šonje: Optimistična prognoza? BDP će nam pasti za 11 posto... Uefina zaklada za djecu je s milijun eura nagradila 20 dobrotvornih organizacija širom Europe, kao nagradu za velike napore u poboljšanju života socijalno iskljčenje djece. Svih 20 dobrotvornih organizacija dobit će potporu u iznosu 50.000 eura, a 'dio kolača' dobio je i HNS, točnije taj će novac biti proslijeđen Hrvatskoj zajednici za Down sindrom (The Croatian Donw Syndrome Association). Uefina zaklada za djecu je osigurala i dodatnih 50.000 eura za podršku Sportskih igara mladih, najvećeg amaterskog sportskog događaja za djecu osnovnih i srednjih škola, koje su održava u Hrvatskoj, BiH i Srbiji. Uefa opet široke ruke: Hrvatska zajednica za Down preko HNS-a dobila čak pedeset tisuća eura! Posljednjih nekoliko godina Casa do Penedo privukla je pažnju ljubitelja dizajna i arhitekture iz cijelog svijeta, a posjećuje je i sve veći broj turista iz cijelog svijeta Nevjerojatna kuća od kamena kao da je od obitelji Kremenko U svijet visoke mode ušla je s 19 godina, a pokojni Karl Lagerfeld, glavni dizajner modne kuće Chanel, za nju je rekao da ne postoji model na svijetu koji je profesionalan kao što je ona Žarila i parila modnim pistama, bila najtraženiji model, a ispod 10.000 dolara nije htjela raditi

Život POKUŠAJ I TI Podijeli

85 Karlovčana, Dugorešana i Ozaljčana obrađuje besplatne gradske vrtove. Vrtlarenjem u gradu do svoje hrane

Vlastita salata, luk, češnjak…mnoge privlači sve više, a jedini trošak je fizički rad koji je zdrav i povezivanje čovjeka s prirodom

Vrijeme korone kod mnogih je osvijestilo potrebu imanja vlastite hrane ili barem ponukalo na to da razmišljaju o vlastitom vrtu.

Svoja salata, rajčica, krastavac, luk, nešto je što uz onaj zdravi faktor sve više privlači ljude, pa ne treba čuditi što su neki osjetili zov prirode i počeli obrađivati vrtove. No, za one u stanovima vrt je bio nedostižan do trenutka kad su gradovi počeli organizirati tzv. gradske vrtove.

Već se više godina taj projekt provodi i u Karlovcu, Ozlju i Dugoj Resi, a ove bi godine mogao dobiti i nove razmjere s obzirom na događanja s virusom. . Vrtlarenje je zdravo za psihu i tijelo, a u vremenima krize i dobar te jeftin izvor prirodne hrane.

U Karlovcu se gradski vrtovi nalaze na Gazi, površine su gotovo 6000 m2, a formirane su 63 parcele. Imaju 20 i 40 m2, a trenutno ih koristi 55 Karlovčana. Točnije, obrađuje se 57 parcela jer neki obrađuju i dvije. U Gradu Karlvocu kažu da ih imaju još 6 slobodnih. Parcele su besplatne, kao i vrtne kućice za alat, pumpe za zalijevanje, komposteri, a tu su i klupice i stolovi za odmor i druženje. Pravi mali zeleni raj za ljubitelje vrtlarstva u Karlovcu.

U Dugoj Resi gradski su vrtovi na Trgu hrvatskih mučenika, do nekadašnjeg šljivika i nasuprot crkve sv. Antuna. Trenutno je tamo 25 parcela, svaka ima 50 m 2, a imaju 24 korisnika. Svima je omogućena voda za zalijevanje koju korisnici gradskih vrtova ne plaćaju, a imaju i spremište za alat. Korištenje zemlje je također besplatno, dakle jedino što je “trošak” jest fizički rad pojedinca. Ukoliko bude zainteresiranih, Grad će proširivati prostor vrtova, kaže Marija Kasunić iz dugoreške gradske uprave.

U Ozlju gradski vrtovi imaju površinu od čak 10 tisuća m2, a na 3/4 ovog prostora sam Grad Ozalj sije raž. Od njega rade raženo brašno, ali i slamu za krovove tradicijskih kuća. Uz njih i sekcija Kotačac iz OŠ Slave Raškaj tu sadi grah.  Sami gradski vrtovi su pak na površini od 2500 m2, a koristi ih 6 Ozaljčana. Sve im je besplatno kao i u Dugoj Resi i Karlovcu, a bude li zainteresiranih, mogu se proširiti.

Pročitajte i ovo

VELIKA POBOŽNOST

Jacques Houdek svjedočio vjeru u Nacionalnom svetištu sv. Josipa na Dubovcu: Puštam Bogu da me vodi