Vrijedne ruke učenika Prirodoslovne škole mogu sve: Uzgajaju vlastito voće i povrće, kuhaju, ali i čuvaju tradiciju
Pokazali su tako danas na svojim Danima otvorenih vrata
Srednja Prirodoslovna škola u Karlovcu danas je otvorila svoja vrata i pokazala što sve mogu vrijedne ruke njihovih učenika – od uzgoja krastavaca i jagoda, sve do prefinih tradicionalnih delicija, naravno pazeći da je sve zdravo, ali i uz pomno aranžirane cvjetne bukete za dekoraciju.
Ukratko bismo tako mogli opisati hodnik kojim smo prošli danas na Danima otvorenih vrata srednje Prirodoslovne škole u Karlovcu kada su nam, svi redom sa velikim entuzijazmom, predstavili smjerove koje uče – tehničar nutricionist, agroturistički tehničar, cvjećar i poljoprivredni gospodarstvenik.
Među nutricionistima, koji paze da hrana bude ukusna, ali i zdrava, bogata nutrijentima koji su tijelu potrebni, je i učenica Mihaela Brzanin koja je sa ovo zanimanje odlučila zbog ljubavi prema hrani, ali i želji istraživati kemiju i preradu hrane.
– Ako ništa. bar će se dobro najesti i zabaviti, smije se učenica, dodajući budućim učenicima da svakako upišu ovaj smjer, uz izreku: “Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek tvoja hrana.”
Prirodoslovna škola ujedno se može pohvaliti i uzgojem vlastitog voća i povrća, kao i drugih kultura, a sve to provode u plastenicima, među njima i onaj hidroponski, njihov najnoviji dodatak u kojemu trenutno uspijevaju krastavci, ali i jagode.
Uz atraktivna zanimanja koja privlače sve one koji su “više od zanata, a manje od knjige,”, je i Učenička zadruga “Rode” koja se bavi zaista korisnim, ali i poslom koji oplemenjuje.
– Imamo šest sekcija: voćarsko-vinogradarsku, meni jednu posebnu dragu “šporet volim” gdje radimo tradicijske slastice, zatim cvjećarsko-aranžersku, pedološku u kojoj analiziramo zemlju, “male švelje” u kojoj šivamo ekološki osviještene platnene torbe, jastuke i slično. , a tu je i sekcija “sirko” u kojoj radimo naš poznati sir škripavac, istaknula je profesorica strukovnih predmeta iz područja poljoprivrede i voditeljica učeničke zadruge, Svjetlana Rogoz-Klasan, dodajući da učenici zaista uživaju u radu, marljivi su, s posebnim naglasnom na zajedništvo i čuvanje tradicije.
Također, zadnja je ovo godina u kojoj se u školi obrazuju veterinarski tehničari, smjer koji se ukida od sljedeće školske godine, jer, kako kažu u školi, pokazalo se da je suficitaran.
L. Grčić