Dora i Tanja iz TUŠ-a srebrne na državnom strukovnom natjecanju
Još jednom se pokazalo kako upornost, rad i učenje na kraju donose rezultate
Od 30. rujna do 2. listopada 2024. g. u Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, održan je 2. JUNIOR SOMMELIER CUP.
Natjecanje je to na kojem sudjeluju srednje strukovne škole iz cijele Hrvatske. Trgovačko-ugostiteljsku školu, Karlovac su predstavljale učenice 3.D razreda, program konobar, Dora Mihalić i Tanja Vrban, natjecale su se ekipno u svih 7 modula.
Naglasak natjecanja stavljen je na iskazano znanje, vještine, stručnost, kreativnost, profesionalnost i uspješno rješavanje teorijskih i praktičnih zadataka.
U prva 3 modula:
1. Modul: otvaranje i posluživanje bijelog vina,
2. Modul: dekantiranje i posluživanje crvenog vina,
3. Modul: otvaranje i posluživanje pjenušavog vina,
učenici su trebali ponuditi vodu, prezentirati, otvoriti, dekantirati, rastočiti i poslužiti sve vrste vina pridržavajući se pravila struke sommeliera.
U 4. Modulu: pripremanje 2 različita Spritza – stručni rad, natjecatelji su trebali znati recepturu 7 unaprijed najavljenih spritz-eva, postupak rada te ga na ispravan način pripremiti.
U 5. Modul: pripremanje Spritza – vlastito osmišljeni spritz, natjecatelji su trebali osmisliti svoj vlastiti spritz uz homemade pripravak, dekoraciju i zalogaj.
6. Modul: prepoznavanje vrsta boca, sadržavao je 15 različitih vrsta boca koje su učenici trebali prepoznati.
Kao što mu naziv govori, zadnji, 7. Modul: tajni zadatak bio je tajni zadatak u kojem su učenici trebali po obliku i skrivenoj etiketi prepoznati 15 raznih jakih alkoholnih pića.
-Još jednom se pokazalo kako upornost, rad i učenje na kraju donose rezultate, pa su se tako naše učenice plasirale na visoko 2. mjesto, odnosno osvojile su srebrno odličje, kažu u Trgovačko ugostiteljskoj školi.
Također, u pojedinačnom natjecanju Tanja Vrban je osvojila 3. mjesto u pripremi vlastito osmišljenog spritza pod nazivom “Noir”
Učenice je pripremila i na natjecanju pratila njihova mentorica Zdenka Tomljanović.