Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  10C° Karlovac

 • weather-image

  10C° Duga Resa

 • weather-image

  9C° Ogulin

 • weather-image

  9C° Ozalj

 • weather-image

  9C° Slunj

Županija KAMANJE Podijeli

Arheološka istraživanja iznad Vrlovke trebala bi biti gotova krajem lipnja

Iznad špilje Vrlovke nalazilo se naselje lasinjske kulture iz bakrenog doba

Do kraja lipnja moraju biti gotova arheološka istraživanja na području špilje Vrlovka, a oni tada idu na utvrđivanje vremenskog razdoblja, pa onda i na digitalizaciju.

Tako će budući posjetitelji špilje Vrlovke moći pogledati u prošlost kroz današnje tehnologije, najavljuje načelnik općine Kamanje Damir Mateljan. Sve se radi u sklopu projekta prekogranične suradnje i u kojem je nositelj projekta općina Semič, a cilj je napraviti arheološki park iznad Vrlovke, vrijedan 300 tisuća eura.

– Taj projekt dobili smo u suradnji sa slovenskim susjedima, a naš je cilj da prostoru spilje Vrlovke osim samog posjećivanja, ponudimo dodatni sadržaj, a to arheološki park jest. Ponad same spilje nalazilo se i jedno od tipova naselja lasinjske kulture, kulture bakrenog doba pa to naselje želimo rekonstruirati i pokazati ih ljudima koji će tu doći, kaže Mateljan.

Zapravo bi to značilo da bi budući prostor iznad spilje Vrlovka bio moderni muzej čije bi postavke bile slične onom Krapinskom gdje je kombinacija suvremenih tehnologija i prošlosti približila život ljudi u davnoj prošlosti.

 

 

Pročitajte i ovo

ZA STARIJE

Ogulinski dom za starije dobit će novo ruho: Kvaliteta života za treću životnu dob